To je to što me zanima!

'Bolje išta nego ništa': Linić, HNB i bankari za spas rejtinga

Milijardu eura država će potražiti na stranim tržištima, a za preostalih 700 milijuna eura zadužit će se kod domaćih banaka. To bi trebalo umiriti MMF i rejting agencije
Vidi originalni članak

Dogovoren je plan vrijedan 1,7 milijardi eura koji bi trebao pomoći da rejting Hrvatske ne sklizne na 'junk' razinu, a gospodarstvo u grčki scenarij. Za najveći dio, oko milijardu eura, država će se zadužiti na stranim tržištima, a za preostalih 700 milijuna eura kod domaćih bankara. 

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, ovaj plan su dogovorili guverner HNB-a Željko Rohatinski, ministar financija Slavko Linić te čelnici najmoćnijih banaka u državi (Zaba, PBZ, Erste i RBA). Postignutim dogovorom Linić bi imao okvirnu računicu financiranja za izradu proračuna što bi trebalo umiriti rejting agencije i strane kreditore da država može podmiriti svoje obveze.

Kako bi se ovaj plan realizirao, HNB će bankama smanjiti minimalno potrebna devizna potraživanja i time osloboditi novac za financiranje države. 

Budući da HNB želi izbjeći stvaranje pritiska na domaće tržište, tečaj i devizne rezerve, bit ovog dogovora je da država svoje financijske apetite maksimalno zadovolji na inozemnom tržištu, što je uostalom i ključno za zadržavanje kreditnog rejtinga.   

 - Postignut dogovor može se protumačiti kao 'bolje išta nego ništa'. Svima je u interesu da se država zaduži vani, a HNB je time osigurala stabilan tečaj devizne rezerve i cijene što je jasna poruka MMF-u i rejting agencijama - rekao je neimenovani izvor za Poslovni dnevnik.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Stara_1 07.02.2012.

    svako zaduzivanje znaci sve veci junk!. meni ne smeta -smece- ocjena! dapace da nam barem odbiju dati lovu ali to se nece dogoditi(. grcku i dalje spasavaju i spasavaju.)..tako nas sve pokoravaju! unistava se ljudsko dostojanstvo, sloboda izbora,nestaju moralne vrijednosti -i to radi nekolicina velikih igraca.nista nije slucajno- sve su unaprijed isplanirali. nas balkan je samo kamencic...

  • Prva Proleterska_1 07.02.2012.

    Ne možeš vjerovati , kako vas politićari i novinari zajebavaju. Kad prićaju o iznosima novca u nekim stranim zgodama i nezgodama , onda taj iznos , koji je svima razumljiv u $ i €, domoljubno pretvaraju u KUNE. Ma zamisli velke svijetske valute. E sad kad bi trebali prevesti , jer tako se radi domoljublja mora jelte ocjenu " JUNG " na Hrvatski e sada toga nema, pa neka se Hrvati misle , samo da ne skuže gdje smo. Možda će neupućeni i misliti da ima i "JING" pa YENG" i " YONG" i da situacija još nije tolko slaba. E pa nema, to vam je " van kategorizacije " oliti kategorija " SMEĆE ", a vi ste trenutno u zadnoj kategoriji. Pa oće li koji urednik prevesti to ocjenu na HR il ćete ostati na Engleskom, koji je drugi jezik u HR. Veselim se danu kad uprava neće dobiti plate !!

  • eurofob 06.02.2012.

    sad znam koji je to plan 21 . zaduziti zemlju za jos 21 milijardu dolara . na sledecim izborima svoju babu kandidiram u koaliciji sa drugim babama ,jer ovi nista bolji nece napraviti od njih , ali moje babe ce bar ocuvati svoj prag ,za razliku od ovih udbasa

Komentiraj...
Vidi sve komentare