To je to što me zanima!

Bolnice u Tripoliju: U nedavnim borbama poginulo je 47 ljudi

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Europska unija i G7 pozvale su na primirje i povratak mirovnom planu UN-a, no Haftar se zasad oglušuje na te pozive
Vidi originalni članak

Zdravstvene ustanove u blizini Tripolija izvještavaju da je proteklih dana ubijeno 47, a ozlijeđeno 181 ljudi u napadu snaga Kalife Haftara koje žele preuzeti libijsku prijestolnicu iz ruku međunarodno priznate vlade, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Ponovno raspiren sukob u državi podijeljenoj od zbacivanja Moamara Gadafija 2011. mogao bi stvoriti nestašicu medicinskih potrepština, upozorio je WHO. 

Čini se da se broj mrtvih, veći nego što su izvijestile obje strane, odnosi većinom na borce, iako među njima ima i civila te dva liječnika, istaknuo je glasnogovornik te organizacije Tarik Jašarević na konferenciji za medije u Ženevi. 

ŽELI SVRGNUTI VLADU Rat u Libiji: 'Novi Gadafi' bori se na tri lokacije blizu Tripolija

Istočna Libijska nacionalna vojska (LNA) Kalife Haftara, bivšeg generala u Gadafijevoj vojsci, ranije ove godine osvojila je većinski pustinjski, no naftom bogat jug Libije. Haftar je prije pet godina okupio bivše Gadafijeve vojnike i osvojio Bengazi, najveći grad na istoku države. Sada je krenuo na Tripoli, isti mjesec kad se trebala organizirati nacionalna konferencija o pomirenju. 

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Europska unija i G7 pozvale su na primirje i povratak mirovnom planu UN-a, no Haftar se zasad oglušuje na te pozive. 

Borbeni zrakoplov u ponedjeljak je uništio jedini funkcionalan aerodrom u Tripoliju, a broj izbjeglica - prema posljednjim procjenama UN-a ima ih 3,4 tisuće - raste s brojem mrtvih. 

Ovaj sukob mogao bi ugroziti tržište nafte, pojačati migraciju u Europu i uništiti nade o izborima kojim bi se završilo rivalstvo paralelnih vlada na istoku i zapadu. 

Službenici UN-a zabrinuti su da bi civili mogli biti nasilno regrutirani ili iskorišteni kao živi štit.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • stari mudrac 09.04.2019.

    ako general haftar uspije i vrati vlast libijskomu narodu, onda doktorska disertacija o uvozu demokracije na krilima nato f16, postaje bezvrijedna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare