Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Rat u Libiji: 'Novi Gadafi' bori se na tri lokacije blizu Tripolija

Khalif Haftar (75), kojega podupiru Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavlja se kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gaddafijem.

Military vehicles of Misrata forces, under the protection of Tripoli's forces, are seen in Tajura neighborhood, east of Tripoli
Foto: HANI AMARA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
45 komentara

Kako javlja BBC, u blizini Tripolija vode se borbe između snaga Haftara i vladinih snaga. Prema izvještajima s terena, javlja BBC, Haftarove snage stigle su do predgrađa Tripolija i zauzele tri lokacije na jugu, na kojima se vode borbe.

UN-ove snage koje se nalaze u Tripoliju stavljene su u visoki stupanj pripravnosti.

Libijski vojni zapovjednik Khalif Haftar mora poslušati upozorenja međunarodne zajednice i prekinuti vojni pohod prema libijskome glavnom gradu, izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova, a članice grupe G7 ističu da se u toj zemlji neće pribjeći vojnom rješenje. 

Members of forces loyal to Libyan military commander Khalifa Haftar guard near Libya's El Sharara oilfield  in Obari ŽELE 'OČISTITI' ZEMLJU Haftarove snage pripremaju ofenzivu prema zapadu Libije

Haftarove snage stigle su do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgnu vladu koja uživa potporu UN-a. Haftar (75), kojega podupiru Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavlja se kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gaddafijem.

"Iskreno se nadamo da će Haftar ozbiljno shvatiti naša upozorenja", rekao je novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova skupine G7, Enzo Milanesi

Glavna tema njihova sastanka u zapadnoj Francuskoj bila su previranja u Libiji, premda je bilo predviđeno da se summit usredotoči na borbu za kibernetičku sigurnost te na pitanje stranog upletanja u liberalne demokracije i globalnu nejednakost.

Ministri vanjskih poslova su u priopćenju pozvali sukobljene strane u Libiji da se suzdrže od napada te da na prvo mjesto stave interese članica OPEC-a. Smatraju da nijedna od sukobljenih strana ne bi smjela koristiti naftna postrojenja u zemlji za svoju političku korist.

"Složili smo se da moramo iskoristiti sve mogućnosti kako bismo izvršili pritisak na odgovorne za sukobe u Libiji, osobito na generala Haftara, te da bismo izbjegli daljnju vojnu eskalaciju", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada premijera Fayezu al-Serraja u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gaddafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

Vijeće sigurnosti ranije je pozvalo Haftarovu Libijsku narodnu vojsku (LNA) da zaustavi sve pokrete vojnih snaga.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message