To je to što me zanima!

Borbena vozila PATRIA prvi put sudjelovala u vojnoj vježbi

Vježbu je posjetio i ministar obrane Ante Kotromanović. U vježbi je sudjelovalo šest moderno opremljenih vozila, a ministar je u jedno ušao i rekao da je moderno
Vidi originalni članak

Borbena vozila PATRIA u srijedu su po prvi puta pod punim naoružanjem sudjelovala u borbenoj vojnoj vježbi na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kraj Slunja koju je posjetio i ministar obrane Ante Kotromanović. Ministru je uz načelnika glavnog stožera Drage Lovrića predstavljen dio vježbe u kojoj sudjeluje konvoj od šest moderno opremljenih borbenih vozila PATRIA-e u sklopu dvodnevne vježbe "Spremnost 12" koja završava u četvrtak. Nakon prikaza djela vježbe ministar je ušao u jednu PATRIA-u i upoznao se s opremljenosti vojnog oklopnog vozila.

- Borbeno vozilo je dobro, potpuno moderno opremljeno i omogućuje Hrvatskoj kopnenoj vojsci da bude potpuno mobilna. Znamo što je naša ustavna zadaća, radi se obuka, intenzivno se radi, a naša je glavna zadaća je ta da budemo spremni - kazao je ministar obrane Ante Kotromanović koji je prije vježbe na poligonu ugostio američkog senatora Marka Begicha iz savezne države Aljaske, te veleposlanika SAD-a Jamesa Foleya kojima su na sastanku predstavljene aktivnosti Oružanih snaga RH koje se provode na poligonu. 

Senator Aljaske Begich, čiji korijeni potječu iz Hrvatske, kazao je da svake godine kroz Pentagon potiču suradnju s našom zemljom, te da je važno iz prve ruke vidjeti gdje je su uložena sredstva koja su donirali, te da vide što ministar obrane radi.     

- SAD je naš prijatelj i partner, hvala im puno za sredstva koja su donirali za skladište Debela Glava na ovom prostoru kao i za sredstva koja su nam dali za uništenje rashodovanih streljiva. Imamo jako puno rashodovnih streljiva i to je jedan veliki problem koji moramo riješiti u idućem periodu - kazao je Kotromanović.

PATRIA je moderno oklopno borbeno vojno vozilo koje je osim vrhunske opreme i naoružanja opremljeno protupožarnim sustavom, te klimom, a postiže brzinu do 100 km/h.  

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 08.04.2012.

    Istina je da vozilo ima vrhunske,ali bude li mu je osnovno naoružanje kao što je prikazano na ovim slikama browning 12,7x99 i vjerujem da je možda tu još spregnuta strojnica PKT 7,62x54 onda je to čisti promašaj.Kao sami prevožnjak za pješaštvo vrhunsko vozilo,ali kao borbeno vozilo vatrena moć je vrlo upitna.Da malo ušutkam i one pametne.Bez obzira što je osnovna namjena ovog borbenog vozila prijevoz pješaštva njega treba sačinjavati TENKOVSKI TROKUT.Oni koji se razumiju u oklopništvo znaju o čemu je riječ.

  • kristov 05.04.2012.

    Ministre je si li mislio za dom spremni! Naime citiram: "a naša je glavna zadaća je ta da budemo spremni" - kazao je ministar obrane Ante, na što si mislio ministre?

  • Levante 05.04.2012.

    Umijete li upalit takvo borbeno vozilo? :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare