To je to što me zanima!

Božinović najavio mjere za ulaz u Hrvatsku: ''Svi s digitalnim COVID potvrdama moći će ući"

Članovi Vlade sastaju se na sjednici Užeg kabineta. Nakon sjednice ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije o digitalnim COVID potvrdama...
Vidi originalni članak

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, pričao je danas o digitalnim COVID potvrdama koje od 1. srpnja u Hrvatskoj stupaju na snagu.

''Svi koji imaju te potvrde moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku'', otkrio je. Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku, prenosi Dnevnik.hr.

No, prije samo pet dana na presici su rekli kako u Hrvatsku, svi koji dolaze iz zelenih zemalja, mogu ući bez ispunjavanja ikakvih kriterija. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak to je rekao usput, odgovarajući na neko drugo pitanje.

- Moramo se uozbiljiti. Nama će sad u sljedećih nekoliko tjedana doći velik broj turista. Oni koji dolaze iz zelenih zona EU ne trebaju zadovoljiti nikakve kriterije nego slobodno prelaze granicu kod nas - rekao je.

Pa su ga novinari, da budu 100 posto sigurni da je to baš rekao, pitali kako to misli bez ispunjavanja ikakvih kriterija i da li to znači da ne moraju uopće imati ni Covid potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu. Capak je to potvrdio. 

- Točno tako. Postoje preporuke Vijeća o ograničavanju nepotrebnih putovanja koje pripisuju ove kriterije za semafor i članak 12. propisuje da oni građani EU, koji putuju iz zelenih zona, mogu putovati bez ikakvih dodatnih epidemioloških zahtjeva - nema karantena, testiranja nego prelaze granicu - rekao je tada Capak. 

Božinović je još dodao kako je najvažnije da Hrvatska, koja dobrim dijelom ovisi o turizmu, ostane zelena.

- Ukoliko je Hrvatska zelena, svatko tko nam dođe moći će se vratiti u svoju zemlju bez dodatnih restrikcija. Tu je poanta i zato je važno da nam države iz koje nam dolaze najviše turista ne uvedu restrikcije, ne nama, nego svojim državljanima, da se po povratku s godišnjeg odmora moraju podvrgnuti nekakvom režimu - dodao je naglasivši kako se lokalni čelnici moraju potruditi da ostanemo zeleni. 

Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, dodao je Božinović danas, njihova će se uporaba odnositi i na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na više okupljanje više od 100 ljudi.

NOVE MJERE OD 1. SRPNJA Od sutra na velika okupljanja možete samo s Covid potvrdom: Skenirat će i goste na svadbi  mogu putovati bez ikakvih 

''Imamo i dodatnu novinu, a to je da sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i COVID digitalne potvrde. Moći će ih izdavati HZZO- i sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani, i kada dođete na testiranje da tih 15 minuta koliko se čeka možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svatko može doći u posjed digitalne COVID potvrde'', otkriva Božinović.

Kada je riječ o događanjima poput Đakovačkih vezova i sličnih manifestacija, Božinović kaže da će takva okupljanja kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite.

''Onaj tko organizira, treba mu biti u interesu da se održi tradicija, ali s druge strane da se ne dozvoli da bilo koja od tih manifestacija postane žarište koronavirusa'', rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • marduj 01.07.2021.

    Bolesni psihopat.

  • siskovmarina@gmail.com 30.06.2021.

    Dosadni ste vise sa svime

  • adlla 30.06.2021.

    neka napusta ovu cergu ko moze,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare