To je to što me zanima!

Branitelj je oduzet, ali su mu zato smanjili invaliditet

Goran Samardžić (41) je potpuno nepokretan. No postotak invalidnosti mu komisije stalno mijenjaju. O bolesnom mužu brine supruga Sandra (36)
Vidi originalni članak

Sandra Samardžić (36) iz Slavonskog Broda vodi dvije teške borbe. Jednu s bolešću svoga supruga Gorana (41), hrvatskog branitelja, oboljelog od multiple skleroze i PTSP-a, a drugu rješavanjem statusa njegovateljice. Suprug je na ratište otišao 1991. i bio pripadnik HV-a do 1999. Tada su se javili prvi znaci teške bolesti. Nepokretan je, psihički teško obolio, samostalno ne može jesti niti piti, a trenutačno ima status invalida 80 posto. Da bi supruga dobila status njegovatelja, Goran treba imati status 100-postotnog invalida. No postotak invalidnosti mu razne komisije stalno mijenjaju.
- Svake dvije godine komisije su utvrđivale oštećenje njegova organizma jer mu se stanje pogoršava. Kad je dobio rješenje o 60-postotnom oštećenju, žalili smo se. Umjesto da povećaju postotak, Goranu su ga smanjili na 40 posto. Morali smo angažirati odvjetnika da bi nam vratili ono što je već imao. Prošle godine smo ponovno pokrenuli postupak pred Prvostupanjskim povjerenstvom za pregled hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Goran zbog zdravlja nije mogao podnijeti put u Osijek pa su k nama došla tri liječnika. Pregledali su ga i donijeli rješenje o 100-postotnoj invalidnosti. Nakon dva tjedna došlo je Drugostupanjsko povjerenstvo iz Zagreba koje je poništilo rješenje i procijenilo da je 80-postotni invalid. Tako su mi uskratili mogućnost dobivanja statusa njegovateljice - kaže Sandra, koja brine o njihovoj šestogodišnjoj kćerkici. Goran u posljednje vrijeme teško guta, gubi vid, počeo je nositi pelene. - Nadam se da će ovome brzo doći kraj, u kojem vidim svoje spasenje - jako teško uspio je složiti rečenicu Goran. Sandra, koja je i sama teško oboljela, ipak se nada da će netko pravedno procijeniti invalidnost njezinog supruga. Obje komisije kažu da su one samo posrednici između Ministarstva branitelja i obitelji. Ministarstvo branitelja jučer nije dalo odgovor na Goranov slučaj.

OD GORANOVE MIROVINE NIŠTA IM NE OSTANE
Samardžići se uzdržavaju od braniteljske mirovine koja iznosi 6200 kuna. Od nje im malo ostane jer imaju dva kredita od ukupno 3000 kuna, a Sandra i Goran plaćaju alimentaciju za djecu iz prvih brakova od oko 2000 kuna. Za tri terapije skupim lijekovima u Njemačkoj platili su oko 10.000 eura, ali Goranovo stanje nije se poboljšalo.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Igraine7 30.11.2010.

    Dok političari a la šeks i smradaner kradu, o šukiju da ne pričamo, dotle ovakvi koji su se izlagali radi istih i sličnih, ovako jadno žive, gdje je pravda!?

  • svi_smo_doma 10.02.2010.

    Čovjek ima multiplu sklerozu, a to nije posljedica ratnih nevolja - ergo kako može na temelju toga dobiti braniteljsku mirovinu?! Dalje se ne navodi da li žena ima kakve prihode, zašto nema, imaju dijete ali prevelike prihode za doplatak, e to je problem. Što se tiče DVIJE alimentacije, wtf?! Ispada da su njihovi prethodni partneri u još goroj životnoj situaciji nego ovo dvoje, ajmo žaliti njih!!! Oboljelih od MS-a u Hrv. ima dosta - vjerujte da bi i oni rado ovakve mirovine i njegovateljicu!

  • starlight 10.02.2010.

    svaka veza radi čuda pa i kod braniteljskih mirovina tako da najviše privilegije imaju oni koji nigdje nisu ni bili. Sramota. A i to ministarstvo branitelja je živa sramota. Osvrćem se na komentar za stipendije, pa svatko tko uputi bilo kakav zahtjev zakonski ima pravo NAKNADNO PODNIJETI DOMUMENTE KOJI NEDOSTAJU, a oni si uzimaju za pravo da to ne uvaže. Šta su oni iznad zakona. Treba ići dalje pa ako treba i sudskim putem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare