To je to što me zanima!

Branitelj zbog starog Golfa ostaje bez 1600 kn pomoći

GLUPI ZAKON: Ako branitelj, koji dobiva naknadu jer je nesposoban za rad, ima automobil, traktor, kamion ili plovilo, ne može primati državni novac
Vidi originalni članak

Jedino što nam ostaje je tu staru kantu izvesti na ulicu, zapaliti i pitati ministra je li sad zadovoljan. Uzimaju nam i posljednju koricu kruha, ogorčeno govore Ljiljana (42) i Ivan (47) Matovina iz Saborskog. Oboje imaju status hrvatskih branitelja, a Ivan je u ratu proveo pet godina. Nezaposleni su već godinama, a jedini mjesečni prihod su im vojne opskrbnine, tj. naknada  braniteljima koji su nesposobni za rad. Ukupno primaju 1600 kuna opskrbnine, kojima prehranjuju sina Ivana (12), učenika šestog razreda. Imaju automobil marke Golf star 20 godina, zbog kojeg će od travnja ostati i bez te mizerne opskrbnine.
- Evo, stigla nam je obavijest kako izmjenom Zakona o braniteljima korisnici vojne opskrbnine ne smiju imati nikakvo motorno vozilo - auto, traktor, kamion ili plovilo. Na autu ne valjaju brave i akumulator je slab. Ali nam posluži da sinu odemo na roditeljski sastanak i pretrage u bolnicu u Ogulin, jer autobus vozi jednom na dan, i to ujutro. Pitali smo ženu u Uredu državne uprave u Karlovačkoj županiji što da napravimo. Rekla nam je da se riješimo auta - kaže Ljiljana.
Ogorčen  je i suprug Ivan, koji se liječi od PTSP-a u zagrebačkoj KB Dubrava, a stigao je kući na vikend.
- Ma ne bih ništa rekao da imam auto star tri godine. Priznao bih, eto, primam socijalnu pomoć, a vozim novi auto. Ali ovo je stara kanta i ne znam bih li za njega dobio 200 eura (1500 kuna), a zbog njega ćemo ostati bez prihoda. Žena i ja imamo deset godina vojske. Neka netko ide sa mnom u Kapelu i prenoći tamo gdje sam ja noćio sad kad nije rat pa da vidim bi li izdržao - govori Ivan i ponavlja da će auto ili zapaliti ili odjaviti. Ljiljana Matovina kaže kako je korak od toga da dijete ispiše iz škole, osobito ako im dođu isključiti struju i vodu. Ako ostanemo bez tog novca, nećemo moći plaćati ni režije. Kaže da sličnih slučajeva ima još. I djelatnici u državnoj upravi s kojima smo razgovarali šokirani su zakonom, ali kažu kako ga oni samo provode. U odgovoru iz Ministarstva branitelja kažu kako je vojna opskrbnina namijenjena isključivo socijalno ugroženim braniteljima i njihovim obiteljima.

LJILJANA ĆE SINU ZABRANITI DA IDE U ŠKOLU
Ivan Matovina učenik je šestog razreda OŠ u Plaškom. Autobus iz Saborskog prometuje samo jednom na dan, i to ujutro u osam sati. Ako ostane bez opskrbnine, Ljiljana Matovina kaže da će sinu zabraniti da ide u školu jer neće imati ni 10 kuna za sendvič.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • SUZANA73 30.01.2010.

    pUN MI JE K..OVE DRZAVE,UKIDAJU LJUDIMA PRAVO NA PISLJIVIH 1000 KN,A MOZDA JE ZASLUZIO VISE VEC OVA GAMAD OD BRANITELJA KOJA PRIMA I DESETAK TISUCA KUNA MJESECNO NA KONTO INVALIDNOSTI...JAKE INVALIDNOSTI!!JAVNA JE TAJNA DA PORED SVOG STATUSA DODJELJENOG NA OSNOVU NE ZNAM CEGA,JOS RADE NA BAUSTELAMA..INVALIDI!!!RADE NA CRNO I UZIMAJU POSAO OSTALIMA,LOPOVI USRANI.jEBO IH ONAJ KO IM JE TO OMOGUCIO,DOK CE BIT TAKO I TREBA DA SMO U BANANI..GOSPOĐO JADRANKA UCINITE NESTO I PO TOM PITANJU,KAKO JEDAN BRANITELJ KOJI PRIMA MIROVINU NA RACUN RVI-A MOZE RADIT NA BAUSTELI,KRECIT,BETONIRAT,I DIZAT UTEGE..MRS TE SVI!!!

  • marsupilami 29.01.2010.

    Ako nisi sposoban za posao onda nisi ni za upravljanje motornim vozilom!

  • HellbAni_1 29.01.2010.

    lijepo bombu u ruke., pred sabor., i napravit reda medu tima koji su izglasali zakon... a ovi koji primaju po 7000kn mjesecno itd., imaju sve ., njima nista ne oduzimaju..

Komentiraj...
Vidi sve komentare