To je to što me zanima!

Branitelji: 'Za dom spremni' nije veličanje ustaškog režima

Povjesničar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva, prof. Josip Jurčević rekao je da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, koji branitelji vežu uz Domovinski rat"
Vidi originalni članak

Braniteljski pozdrav "Za dom spremni" na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu nije nikakvo veličanje ustaškog totalitarnog režima i nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s bilo čime osim s autohtonim vrijednostima obrambenoga Domovinskog rata, izjavili su u srijedu predstavnici braniteljskih udruga nakon sastanka s ministrom uprave Lovrom Kušćevićem u Ministarstvu uprave.

Govoreći novinarima u ime braniteljskih udruga, Ivan Turudić, predsjednik  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko dalmatinske županije rekao je kako je izaslanstvo hrvatskih branitelja iznijelo svoje stajalište u vezi s interpelacijom SDP-a o ploči poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu.

Naglasio je kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu (1941.-45.) već da žele izraziti pijetet poginulim suborcima u obrani od velikosrpske agresije tijekom  Domovinskog rata 90-tih godina.

Turudić je također kazao da je izaslanstvo hrvatskih branitelja ministar Kušćević vrlo brzo primio na njihov zahtjev, te da će jedan njihov predstavnika biti u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

 Dodao je kako je ministar Kuščević predstavnicima braniteljskih udruga rekao da se priprema nacrt odgovora na interpelaciju te da je potrebno naći primjereno i dugoročno rješenje utemeljeno na zakonu.

Jurčević:  "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav

Povjesničar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva, prof. Josip Jurčević, u izjavi novinarima naglasio je kako se hrvatski Domovinski rat ne može dovesti  ni u kakvu vezu s totalitarnim režimima. Dodao je kako očekuje da će vlasti u Republici Hrvatskoj postupati sukladno europskoj pravnoj i vrijednosnoj stečevini.

 U tom smislu imati će potporu, rekao je prof. Jurčević, u protivnom, dodao je, "ako se bude išlo ispod tih standarda te Domovinski rat bude blatio u dnevno političke svrhe, udruge iz Domovinskog rata neće takvom projektu ili postupanju dati nikakvu potporu".

 Na novinarski upit je li njemu sporna da na ploči u Jasenovcu, koja je podignuta za poginule branitelje, pripadnike HOS-a, u grbu HOS-a piše pozdrav "Za dom spremni", prof. Jurčević je rekao kako je prema europski standardima bitan kontekst te - naglasio je - "jasno je da nije bila namjera  Domovinski rat i pripadnike HOS-a  poistovjećivati s totalitarnim režimom".

 "To je stari hrvatski pozdrav, mi hrvatske branitelji vežemo uz Domovinski rat", dodao je prof. Jurčević.

Zamjenik gradonačelnika Kutine i dragovoljac HOS-a Damir Markuš, u kratkoj izjavi podsjetio je kako je udruga HOS-a uredno registrirana i članica je Svjetske veteranske organizacije.

Idi na 24sata

Komentari 171

  • Mika75 28.08.2017.

    Oj Hrvatska matiii nemoj tugovatiii, zoviii, samo zoviiii, svi će sokoloviiii za te život datiiiii!!

  • SrpskiOrao91 30.06.2017.

    Sta se uopste cudim pa to hrvati poznati koljaci i fasisti

  • zemuncevic 29.06.2017.

    Kokarda i petokraka je nama zlo nanijela već po tko zna koji put te nas ubijala i otimala teritorij Hrvatske a pod starim hrvatskim pozdravom Za Dom Spremni smo se braninili i obranili Hrvatsku i gradjane Hrvatske !!!! Eto to smeta kokardasima srbendama i petokrakasima SDP-a jer se valjda nadaju novoj prilici da pokušaju opet agresiju !!!! Zašto im to netko ne kaže u Saboru u lice ?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare