News

Komentari 171

Branitelji: 'Za dom spremni' nije veličanje ustaškog režima

Branitelji: 'Za dom spremni' nije veličanje ustaškog režima

Povjesničar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva, prof. Josip Jurčević rekao je da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, koji branitelji vežu uz Domovinski rat"

Braniteljski pozdrav "Za dom spremni" na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu nije nikakvo veličanje ustaškog totalitarnog režima i nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s bilo čime osim s autohtonim vrijednostima obrambenoga Domovinskog rata, izjavili su u srijedu predstavnici braniteljskih udruga nakon sastanka s ministrom uprave Lovrom Kušćevićem u Ministarstvu uprave.

Govoreći novinarima u ime braniteljskih udruga, Ivan Turudić, predsjednik  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko dalmatinske županije rekao je kako je izaslanstvo hrvatskih branitelja iznijelo svoje stajalište u vezi s interpelacijom SDP-a o ploči poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu.

Naglasio je kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu (1941.-45.) već da žele izraziti pijetet poginulim suborcima u obrani od velikosrpske agresije tijekom  Domovinskog rata 90-tih godina.

Turudić je također kazao da je izaslanstvo hrvatskih branitelja ministar Kušćević vrlo brzo primio na njihov zahtjev, te da će jedan njihov predstavnika biti u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

 Dodao je kako je ministar Kuščević predstavnicima braniteljskih udruga rekao da se priprema nacrt odgovora na interpelaciju te da je potrebno naći primjereno i dugoročno rješenje utemeljeno na zakonu.

Jurčević:  "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav

Povjesničar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva, prof. Josip Jurčević, u izjavi novinarima naglasio je kako se hrvatski Domovinski rat ne može dovesti  ni u kakvu vezu s totalitarnim režimima. Dodao je kako očekuje da će vlasti u Republici Hrvatskoj postupati sukladno europskoj pravnoj i vrijednosnoj stečevini.

 U tom smislu imati će potporu, rekao je prof. Jurčević, u protivnom, dodao je, "ako se bude išlo ispod tih standarda te Domovinski rat bude blatio u dnevno političke svrhe, udruge iz Domovinskog rata neće takvom projektu ili postupanju dati nikakvu potporu".

 Na novinarski upit je li njemu sporna da na ploči u Jasenovcu, koja je podignuta za poginule branitelje, pripadnike HOS-a, u grbu HOS-a piše pozdrav "Za dom spremni", prof. Jurčević je rekao kako je prema europski standardima bitan kontekst te - naglasio je - "jasno je da nije bila namjera  Domovinski rat i pripadnike HOS-a  poistovjećivati s totalitarnim režimom".

 "To je stari hrvatski pozdrav, mi hrvatske branitelji vežemo uz Domovinski rat", dodao je prof. Jurčević.

Zamjenik gradonačelnika Kutine i dragovoljac HOS-a Damir Markuš, u kratkoj izjavi podsjetio je kako je udruga HOS-a uredno registrirana i članica je Svjetske veteranske organizacije.

Najčitaniji članci