To je to što me zanima!

Braniteljski fond: Branitelji su već prodavali udjele?

Iako je zakonom zabranjeno, neki branitelji nisu mogli dočekati da prođe razdoblje zaključavanja pa su još prošle godine počeli prodavati udjele
Vidi originalni članak

Od 12. travnja branitelji imaju pravo raspolagati svojim udjelima u Fondu hrvatskih branitelja. No, već je prošle godine u oglasnicima bilo oglasa u kojima prodaju udjele ili ih mijenjaju za automobile ili motocikle. Neki su branitelji tad prodavali udjele po cijeni od dva do pet eura. Pravo na udjele ima oko pola milijuna građana. Stručnjaci upozoravaju branitelje da ne prodaju udjele ako stvarno ne moraju. Vrijednost udjela ovisi o stanju na tržištu dionica, pa stručnjaci preporučuju da barem pričekaju oporavak tržišta.

Kad istječe rok u kojem branitelji nisu smjeli prodavati udjele?
Rok istječe 12. travnja 2008., kad će proći tri godine tzv. razdoblja zaključavanja, koje je počelo osnivanjem Fonda hrvatskih branitelja. Pravo na udjele ima oko više od pola milijuna građana.

Kolike su vrijednosti pojedinačnih udjela?
Vrijednost pojedinačnog udjela 20. 3. bila je 597,16 kuna. No važno je napomenuti da cijena ovisi o stanju na tržištu dionica.

Je li dobra preporuka prodavati udjele?
Savjet je da se branitelji ne žure s prodajom udjela u Fondu branitelja. Bilo bi dobro pričekati da se tržište oporavi jer je posljednjih mjeseci bilježilo pad, pa je to utjecalo na imovinu Fonda. Sredinom listopada Fond je upravljao s oko 4,5 milijarde, a sad ima oko 3,4 milijarde kuna.

Od kojih se dionica sastoje udjeli?
Fond hrvatskih branitelja ima dvije dionice, i to Hrvatskih telekomunikacija i Ine. No do kraja godine u Fond će ući i dionice Croatia osiguranja (CO) te HEP-a.

Kako se određuje tko ima koliki udio u Fondu hrvatskih branitelja?
Kriterij za dodjelu udjela je status hrvatskog branitelja i broj dana provedenih na ratištu. Pravo na udjele imaju i članovi obitelji poginulih, nestalih ili umrlih branitelja.

Mogu li vlasnici darovati udjele?
Udjele nije moguće darovati, moguće ih je naslijediti samo u slučaju vlasnikove smrti, sukladno Zakonu o nasljeđivanju.

Može li netko postati vlasnik udjela ako mu je naknadno ustanovljen status branitelja ili je lista vlasnika zaključena?
Nije. Tko god ima status ili mu se status tek naknadno utvrdi postaje vlasnik udjela.

Hoće li se Fond ukinuti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju?
Fond može trajati neograničeno, osim ako mu imovina padne ispod 50 posto imovine koja je bila na zadnji dan treće godine od osnivanja. Ulazak u EU nema veze s radom Fonda.

Hoće li Fond isplaćivati dividende?

Braniteljima će Fond nakon razdoblja zaključavanja isplatiti dividendu od 21,79 kuna po jednom udjelu.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Inkoba 25.03.2008.

    kakva je ovo vojska samo 10 vojnika sramota

  • Goge61 25.03.2008.

    Pa zar nitko ne čita novine? \"UKRALA\" je cijena barela nafte 900mil.kn.! A s time pametnjakovići moji i pad dionica na burzi!!!!!

  • gardy 25.03.2008.

    meni nije jasno,tko je ukrao 900mil kuna piše da je fond imao 4,3 mlrd a sad ima 3,4 mlrd kuna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare