To je to što me zanima!

Britanci će blokirati Hrvatsku? Josipović tvrdi da to nije istina

Zastupnici Odbora za europski nadzor doveli su u pitanje napredak u borbi protiv korupcije, sukoba interesa i organiziranog kriminala, ali suradnju s Haškim sudom
Vidi originalni članak

Britanski zastupnici, ako je suditi prema nedavnoj raspravi u Donjem domu, itekako su skeptični kada je u pitanju spremnost Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. 

Ne vjeruju da je suđenje Ivi Sanaderu dokaz da je u Hrvatskoj postignut napredak u borbi protiv korupcije, a ni izjava glavnog tužitelja Sergea Brammertza da Hrvatska surađuje sa sudom u Haagu im ne djeluje uvjerljivo. 

Pričekati će s ratifikacijom?

Zato planiraju pričekati s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU te predlažu produženje monitoringa čak i nakon stupanja Hrvatske u članstvo, donosi Večernji list.

U zapisniku s rasprave Odbora za europski nadzor mogu se naći i zanimljive rečenice kao što je, primjerice, poveznica između suđenja Ivi Sanaderu i bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko.

- Vezano uz optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera zbog korupcije primijetili smo da to ne znači nužno postizanje napretka (usporediti s razvojem događaja slične prirode u Ukrajini) - stoji u zapisniku, u kojem je potom u pitanje dovedena i suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

Ministar za Europu: Ne znači da je suradnja potpuna

- Britanski ministar za Europu, David Lidington piše da Hrvatska nastavlja u potpunosti surađivati s ICTY-jem. Oznaka da je hrvatska suradnja s Haškim sudom 'pozitivna' ne znači i da je potpuna. Primjerice, nije objašnjeno značenje činjenice da je ICTY odbio zahtjev Hrvatske za dodjeljivanjem statusa “prijatelja suda” u žalbenom postupku u slučaju Gotovina i Markač...

- Sve to, kao i daljnji nedostatak napretka u otkrivanju nestalih vojnih dokumenata (misli se na topničke dnevnike, op.a.), navodi na zaključak da nije postignuta ‘puna suradnja’, kako ju je definirao ministar - piše u zaključcima.

Britanski zastupnici su se osvrnuli i na sporo hrvatsko pravosuđe, te ističu da je ispred Hrvatske još dug put prije nego što Hrvatska ostvari učinkovit i djelotvoran pravni sustav.

- U Hrvatskoj još nije postignuto stanje u kojem postoji nezavisno sudstvo sposobno za otkrivanje i kažnjavanje sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala. Upitno je hoće li to biti postignuto do pristupanja, pa se monitoring nakon pristupanja trenutačno čini jedinom preostalom opcijom za EU”, navode britanski parlamentarci koji sjede u Odboru za europski nadzor u izvješću.

Josipović: Moramo ispuniti dane zadaće

Na izvještaj se za Dnevnik HTV-a osvrnuo predsjednik Ivo Josipović, koji pak tvrdi da Britanija podržava ulazak Hrvatske u EU te da ne trebamo promovirati one koji misle drugačije. 

- Naš ulazak u EU je neupitan te moramo ispuniti zadaće koje su pred nama - rekao je Josipović.  

Pusić: Britanija nas podupire

Ministrica vanjskih poslova za Hrvatski radio rekla je kako Velika Britanija posve podupire Hrvatsko članstvo u EU, što joj je potvrdio i nedavni posjet toj zemlji. Nove špekulacije tumači kao dio unutarnjopolitičkih nadmetanja u Britaniji. 

Idi na 24sata

Komentari 182

  • marnik954 04.11.2012.

    EU bez Hrvatske?!...Vi se šalite.

  • slavonija 04.11.2012.

    Živila majka kraljica !!

  • dr Bal 04.11.2012.

    Kad bude odbijenca onda ćemo se opet čudit joj kako su mogli! Za Josipovića i Pusićku: ma nema teorije da nas odbije bilo ko,to je gotova stvar mi smo u uniji!????!!!!??

Komentiraj...
Vidi sve komentare