Obavijesti

News

Komentari 182

Britanci će blokirati Hrvatsku? Josipović tvrdi da to nije istina

Britanci će blokirati Hrvatsku? Josipović tvrdi da to nije istina
1

Zastupnici Odbora za europski nadzor doveli su u pitanje napredak u borbi protiv korupcije, sukoba interesa i organiziranog kriminala, ali suradnju s Haškim sudom

VIDEO

Britanski zastupnici, ako je suditi prema nedavnoj raspravi u Donjem domu, itekako su skeptični kada je u pitanju spremnost Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. 

Ne vjeruju da je suđenje Ivi Sanaderu dokaz da je u Hrvatskoj postignut napredak u borbi protiv korupcije, a ni izjava glavnog tužitelja Sergea Brammertza da Hrvatska surađuje sa sudom u Haagu im ne djeluje uvjerljivo. 

Pričekati će s ratifikacijom?

Zato planiraju pričekati s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU te predlažu produženje monitoringa čak i nakon stupanja Hrvatske u članstvo, donosi Večernji list.

U zapisniku s rasprave Odbora za europski nadzor mogu se naći i zanimljive rečenice kao što je, primjerice, poveznica između suđenja Ivi Sanaderu i bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko.

- Vezano uz optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera zbog korupcije primijetili smo da to ne znači nužno postizanje napretka (usporediti s razvojem događaja slične prirode u Ukrajini) - stoji u zapisniku, u kojem je potom u pitanje dovedena i suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

Ministar za Europu: Ne znači da je suradnja potpuna

- Britanski ministar za Europu, David Lidington piše da Hrvatska nastavlja u potpunosti surađivati s ICTY-jem. Oznaka da je hrvatska suradnja s Haškim sudom 'pozitivna' ne znači i da je potpuna. Primjerice, nije objašnjeno značenje činjenice da je ICTY odbio zahtjev Hrvatske za dodjeljivanjem statusa “prijatelja suda” u žalbenom postupku u slučaju Gotovina i Markač...

- Sve to, kao i daljnji nedostatak napretka u otkrivanju nestalih vojnih dokumenata (misli se na topničke dnevnike, op.a.), navodi na zaključak da nije postignuta ‘puna suradnja’, kako ju je definirao ministar - piše u zaključcima.

Britanski zastupnici su se osvrnuli i na sporo hrvatsko pravosuđe, te ističu da je ispred Hrvatske još dug put prije nego što Hrvatska ostvari učinkovit i djelotvoran pravni sustav.

- U Hrvatskoj još nije postignuto stanje u kojem postoji nezavisno sudstvo sposobno za otkrivanje i kažnjavanje sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala. Upitno je hoće li to biti postignuto do pristupanja, pa se monitoring nakon pristupanja trenutačno čini jedinom preostalom opcijom za EU”, navode britanski parlamentarci koji sjede u Odboru za europski nadzor u izvješću.

Josipović: Moramo ispuniti dane zadaće

Na izvještaj se za Dnevnik HTV-a osvrnuo predsjednik Ivo Josipović, koji pak tvrdi da Britanija podržava ulazak Hrvatske u EU te da ne trebamo promovirati one koji misle drugačije. 

- Naš ulazak u EU je neupitan te moramo ispuniti zadaće koje su pred nama - rekao je Josipović.  

Pusić: Britanija nas podupire

Ministrica vanjskih poslova za Hrvatski radio rekla je kako Velika Britanija posve podupire Hrvatsko članstvo u EU, što joj je potvrdio i nedavni posjet toj zemlji. Nove špekulacije tumači kao dio unutarnjopolitičkih nadmetanja u Britaniji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe