To je to što me zanima!

Britanci tvrde: Usred Londona Rusi rade vijesti protiv zapada

Iako RT emitira u gotovo 100 zemalja, njihova gledanost izvan Rusije uglavnom je mizerna. No, prava moć leži u njihovom YouTube kanalu koji ima više od dva milijuna pratitelja...
Vidi originalni članak

"Fake news" iliti lažne vijesti u današnje vrijeme postale su veliki problem, ne samo za čitatelje/gledatelje već i za medijske kuće koje ponekad takve vijesti prenesu, niti ne sluteći da nisu istinite. Oni kojih ih proizvode imaju sve uvjerljivije tehnike, osobito ako je riječ u Rusima koji su tu sve usavršili do najsitnijih detalja.

I dok na vidjelo izlazi sve više spoznaja o ruskom utjecaju na referendum o Brexitu, američke i francuske predsjedničke izbore pa čak i demonstracije protiv vlade u Crnoj Gori, Daily Mail bavio se istraživanjem otkud takve vijesti stižu.

Na 16. katu Milbank Towera u Londonu nalazi se dopisništvo TV postaje Russia Today tj. RT, izravno povezane s Kremljom. Ekipa, kako navodi britanski list, posjeduje opremu pomoću koje je moguće montirati video priloge i na njih lijepiti grafike zapadnih medijskih kuća poput BBC-a, CNN-a i France 24 te tako pod njihovim imenom plasirati svoju istinu.

Britanci Rusima: Znamo što radite, vodite rat!

Na Ruse i njihove tvornice laži okomili su se brojni zapadni političari pa i britanska premijerka Theresa May:

- Znamo što radite, izjavila je u svom govoru u ponedjeljak optuživši Rusiju za "rat informacijama". 

Učinila je to nakon što je ugledni Times objavio kako je čak 45.000 poruka o Brexitu poslano s ruskih Twitter računa u samo 48 sati, točno u vrijeme kada se održavao referendum o izlasku Velike Britanije iz EU. 

Prije dva dana objavljeno je i da je fotografija muslimanke koja, ne obazirući se na žrtve napada u Westminsteru, mirno prolazi pokraj njih tipkajući na mobitel, izvučena iz konteksta. U ožujku, nakon napada, objavljena je na Twitter profilu povezanom s Rusijom, a namjera je bila izazivanje islamofobije. Ispostavilo se da žena nije mirno tipkala na mobitel već je pokušavala pozvati pomoć za ranjene. 

RT u cijeloj ruskoj operaciji igra jednu od glavnih uloga. Iako emitira u blizu 100 zemalja i na nekoliko svjetskih jezika, njena gledanost izvan Rusije uglavnom je mizerna. No, prava moć leži u njihovom YouTube kanalu koji ima više od dva milijuna pratitelja. 

Korisnike se obično mami videima tsunamija, potresa i sličnih dramatičnih događanja kako bi ih se lakše dovelo na kanal i time potaknulo i na praćenje politički osjetljivijih tema.  

'Nije to propaganda, ali mi smo uvijek uz Rusiju'

Vijesti RT-a promoviraju ruski pogled na sirijsku i ukrajinsku krizu, politička previranja u EU državama, američku politiku, a sve je to začinjeno brojnim teorijama zavjere. Uredništvo te TV kuće ne krije da u njihovim vijestima ima pristranosti:

- Ne bih rekla da se bavimo propagandom, ta riječ ima vrlo negativne konotacije. Ali, zaista, ne postoji niti jedan TV kanal s vijestima koji se ne bavi promocijom vrijednosti zemlje iz koje emitira. Tako da, ako je Rusija u ratu, mi smo, naravno, na ruskoj strani, rekla je Margarita Simonyan iz britanskog ogranka RT-a. 

Televizija RT osnovana je 2005. godine. Putinova ideja bila je dokinuti "anglo-saksonsku hegemoniju" u međunarodnom informiranju. No, čini se da je na hegemoniju odgovorio hegemonijom, a Britance u posljednje vrijeme ponajviše zabrinjavaju njihova priče kojima "pumpaju" škotsku neovisnost kao i naklonost separatističkim pokretima u Škotskoj i Kataloniji.

Rusija na jednoj, zapad na drugoj strani, a gdje je istina?

Iako je RT uspio "ukrasti" neke poznate britanske novinare, većina njih ipak ne pristaje raditi za tu kuću, unatoč vjerojatno primamljivim novčanim ponudama Slično je i s gostima, većina britanskih političara odbija gostovati u emisijama RT-a. 

Bez obzira što Britanci kažu da RT radi protiv zemlje koja je njihovom dopisništvu i djelatnicima pružila dom, ta je televizija danas dio medijskog neba i neće otići kao što neće otići ni njihovi zapadni oponenti. 

Danas svatko, ponajviše zahvaljujući internetu, može odabrati kome će vjerovati; lijevima ili desnima, crvenima ili crnima, zapadu ili istoku, protivnicima ili zagovornicima cijepljenja...No, u toj šumi informacija, u situaciji kada svatko vuče na svoju stranu i kada je plasirati lažnu ili iskrivljenu informaciju lakše nego ikad, pitanje je što od svega toga dobivaju gledatelji/slušatelji/čitatelji kojima postaje sve teže razlikovati istine od laži. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • purgerica prva 15.11.2017.

    Dajte ostavite Ruse i Putina, što vam smetaju? Ma znamo , al iz drugih razloga. Vratio čovjek ponos svom narodu, državu stavio na noge, kaj je problem, masončine?

  • povijest činjenica 15.11.2017.

    Istok-zapad prepucavanja i nadmudrivanja a u biti - uvođenje nedužnih naroda u rat da bi se "prekrojile" državne granice koje su dosadile nekim moćnicima ...

  • astraocta 15.11.2017.

    Srbija je najveća tvornica laži na svijetu. Rusija je mala beba za Srbiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare