To je to što me zanima!

Brnjac i hotelijeri upozorili: Dobar je buking, ali za sezonu trebamo veću procijepljenost

Brnjac je istaknula kako se suradnjom tri ministarstva - unutarnjih poslova, rada i turizma - došlo do novog rješenja te će od 1. ožujka profunkcionirati novi online sustav za prijavu i uvoz radnika
Vidi originalni članak

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predstavnici turističkog sektora upozorili su u četvrtak na potrebu veće procijepljenosti u Hrvatskoj, pozivajući i sektor i druge na odgovornost kako bi se sadašnje dobro stanje rezervacija za sezonu, ponegdje i bolje nego za 2019., i realiziralo.

Ta upozorenja odnosno pozive na cijepljenje u Hrvatskoj uputili su nakon prve ovogodišnje sjednice Savjeta za razvoj i oporavak turizma, na kojoj je ministrica predstavnike sektora informirala o izradi nove turističke strategije te novostima oko radne snage.

Brnjac je pritom istaknula kako se suradnjom tri ministarstva - unutarnjih poslova, rada i turizma - došlo do novog rješenja te će od 1. ožujka profunkcionirati novi online sustav za prijavu i uvoz radnika, što bi trebalo i ubrzati te procese odnosno znatno ih skratiti u odnosu na doosadašnje.

Važnim je istaknula i suradnju Ministarstva turizma s poslodavcima oko stipendiranja učenika za turistička zanimanja - broj poslodavaca koji su se uključili povećao se s 20 na njih više od 40, a iznosi stipendija s 1.200 na 2.000 kuna, što koristi oko 500 stipendista.

Osvrnula se i na nova pravila za ECDC kartu, koja vrijede od danas, u kojima se 'boje zaraze' neke zemlje sada određuju i uz postotak procijepljenih, uz već dosadašnje stope zaraza u 14 dana te udio pozitivnih u testiranjima.

"Procijepljenost na Mediteranu je u svim zemljama puno veća nego u Hrvatskoj, i to će se gledati, a iako je turistički sektor na oko 70 posto i među prvima se odazvao cijepljenju, pozivamo i dalje na odgovornost, jer je važno da nismo u tamnocrvenom na ECDC karti", rekla je ministrica.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kazala je da su sve zemlje EU-a sada u tamnocrvenom, ali se kod većine koje imaju višu procijepljenost s vremenom očekuje i veći pad zaraza nego se to očekuje u Hrvatskoj.

Dodala je i da se u Europi nakon ovog vala zaraza očekuje "šarenija slika" na ECDC karti i nada se i da će i Hrvatska što prije doći do 'zelene'.

Hotelijeri zabrinuti unatoč dobrom bukingu

Iako je buking za sezonu, posebice za ljeto, trenutno dobar, predsjednica Udruge hotelijera pri HGK i članica Savjeta Josipa Jutt Ferlan je kazala da su hotelijeri zabrinuti zbog rasta zaraza, ali i rasta cijena energenata i ostalog.

"Zapravo smo opet na nuli i početku i nadamo se da nam se svi napori u suzbijanju pandemije neće 'istopiti'. Stvarno treba osvijestiti da procijepljenost nije dovoljna i da ju treba povećati. Zbog toga je i još rano reći imamo li dobar start u ovu sezonu ili ne", rekla je Jutt Ferlan.

S obzirom na porast cijena, kazala je kako se nada da će hotelijeri biti realni, ali i da tržište to uvijek izregulira odnosno sve ovisi o potražnji i ponudi.

Ujednačiti pravila putovanja - osnova

O dobrom bukingu, pa i boljem nego za 2019. godinu, govorio je i predsjednik UHPA-e Tomislava Fain, ali i upozorio da agencijske i druge rezervacije u turizmu i općenito putovanja dosta ovise i o pravilima ograničenja putovanja, koja treba ujednačiti među zemljama.

"I UHPA i ECTAA i druga udruženja se bore za ujednačavanje tih pravila jer je to osnova za nastvaka putovanja i sezonu, a bez toga se događa da se ta pravila mijenjaju iz dana u dan i različita su od zemlje do zemlje", naglasio je Fain.

Zahvalio je i što su agencije dobile nastavak mjere za očuvanje radnih mjesta, jer će im pomoći u iduća dva mjeseca da se lakše pripreme za sezonu, od koje se prvi veći val turista u Hrvatskoj može očekivati sredinom travnja kada je Uskrs i školski praznici, uz naravno, očekivanje i dobre epidemiološke slike odnosno bolje nego sada.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • kokoricko 03.02.2022.

    HDZ-ov Bačić: Cilj uvođenja covid-potvrda je bio prisiliti ljude na cijepljenje

  • iskra21 03.02.2022.

    I da sam htjela, sad se baš u inat ne bi cijepila! Boli me briga za turizam! Šta se to mene tiče

  • nec.1996 03.02.2022.

    gosp.vidim da ste jako bistri ,ali nemate pravo to radite pustite nas da zivimo ,nije to razlog nego ovo sto ce na moru biti nocna mora,od cega od 150.evrica na noc ,kada poskupi plin i struja ,a tko ce vam doci ako bude kava 50.kuna ,narod nece imati za kruh ,a ne za vasu slanu vodu,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare