To je to što me zanima!

'Brod će nastaviti potragu za Miškićem i drugim nestalima'

Svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni također su mobilizirani kako bi primjereno motrili područje, stoji u današnjem priopćenju brodarske kompanije
Vidi originalni članak

Brodarska kompanija Bourbon objavila je u ponedjeljak da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, potonulog 26. rujna u Atlantiku 2.000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, na što je obitelj hrvatskog pomorca pozvala državni vrh da pomognu nastaviti potragu, a na internetu se peticijom prikupljaju potpisi građana Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.

NESTALI POMORAC Hrvatska tražila i pomoć SAD-a u potrazi za Dinom Miškićem

"Do danas, operacija potrage koju obavlja CROSS nastavlja se: brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce", piše Bourbon u priopćenju za medije.  

Napominje da su sredstva u potrazi za traganje i spašavanje angažirana od 26. rujna bile "izuzetnih razmjera" kako u pomorskim tako i zračnim snagama. 

"Svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni također su mobilizirani kako bi primjereno motrili područje", stoji u priopćenju brodarske kompanije.

TRI UKRAJINCA Preživjeli s Bourbona stigli na kopno, čeka se što će ispričati

Ranije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo vanjskih i europskih poslova također rekli da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je pismeno francuskog predsjednika Emmanuela Macronu zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.

APEL KAPETANOVE SUPRUGE 'Ministre pomozite, Amerikanci imaju satelite za pretraživanje'

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. 

U tekstu priopćenja za medije kompanija Bourbon obavještava u ponedjeljak da su trojica spašenih pomoraca fregatom "Ventose" nacionalne mornarice uplovila u Fort de France gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara koja su pronađena vraćena su njihovim obiteljima.

DANI STREPNJE OBITELJI MIŠKIĆ 'Naš Dino je žilav i jak, izvući će se, snažno vjerujemo u to'

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. 

Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Mikšić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer stručnjaci ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremljene su za preživljavanje do 30 dana.

(abe)

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 07.10.2019.

    Čitam ove komentare i uglavnom se suzdržavam da ne upadam bez veze u prepisku, ali upravo je nevjerojatno kakvih sam sve komentara pročitao i kakvi sve stručnjaci i eksperti za pomorstvo obitavaju na ovim našim prostorima. Za vašu informaciju nikakav pritisak nije izvršen na Bourbon, te nikakve zasluge nemaju Predsjednica niti itko iz Vlade. Za vašu informaciju od prvoga dana 26.09. Bourbon je unajmio Alp Striker za salvage operaciju Bourbon Rhode dok se još vjerovalo da brod može biti spašen. Brod je partio iz Las Palmasa istu večer u Četvrtak 26og i nakon što je došao na mjesto potrage priključio se SAR operaciji. Taj brod je jedini koji je nastavio potragu za pomorcima u Subotu ujutro i ujedno je to jedini brod na koji Bourbon može utjecati jer ga plaća dnevnim najmom. Odluka da se drugi brodovi i avioni povuku iz potrage je donio MRCC Martinuque i Francuska mornarica na što Bourbon nije mogao i nemože utjecati. Isto tako da napomenem da se Alp Striker služi i dronom koji nadlijeće mjesto potrage te snima površinu preleta. Zaista se nadam da će svi ovi napori uroditi plodom i da će ljude pronaći.

  • baran 07.10.2019.

    Nada dakako uvijek postoji. Nažalost splavi koje se spominju pomeli su olujni valovi, jer bi već bile uočene iz zrakoplova. No pretpostavljam da su svi navukli pojaseve za spašavanje, pa ih je u tom slučaju jako teško zapaziti. Pojasevi su opskrbljeni zviždaljkama i manjim svjetlom, ali nažalost - previše je dana prošlo. Baš zbog toga traganje treba nastaviti jer nikad se ne zna. U praksi sam doživio da je jedna članica posade s ruskog ribarskog broda upala u more u zloglasnom Biskaju. I - našli su je nakon 5 dana, promrzlu ali živu.

  • 07.10.2019.

    A nemojte me zaje.......! Pa to su rekli i prije, samo su sada malo ljepse upakirali i sada ce svi biti sretni!!!! Pa i prije su rekli da je sluzbena potraga zavrsila i da ce brodovi koji prolaze pojacati osmatranje!!!! Da se razumijemo to i je normalna procedura, ali sada kada su vidili sa kime imaju posla, pa su vam prodali isto gov...., samo lijepo zapakirano!!!! A ne mogu vjerovati ovim nekim komentarima u stilu "Bravooooo"!!!! Kakva ekipa, pa da se potrgas od smijeha.....!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare