To je to što me zanima!

Brod Ever Given i dalje zarobljen u Egiptu, ne daju ga bez milijarde dolara odštete

Egipat traži naknadu štete prouzročene blokiranjem kanala u iznosu od milijardu dolara. Ne traže novac samo egipatske vlasti. Bit će tu još potraživanja osiguranja za kvarljivu robu i ostale gubitke
Vidi originalni članak

Sudbina danas već globalno poznatog mega kontejneraša Ever Given i dalje je vijest na svjetskim naslovnicama.

Iako je 400 metara dug teretnjak prošlog tjedna odsukan, čime je završena sedmodnevna blokada pomorskog prometa, on i dalje ostaje u proširenom dijelu Sueskog kanala.

Razlog je taj što egipatske vlasti od tvrtke Evergreen traže isplatu odštete od milijardu dolara, prenosi morski.hr.

Predsjednik Uprave Sueskog kanala Osama Rabie, rekao je na egipatskoj državnoj televiziji da će zadržati ovaj brod dok istražuju što se dogodilo i sve dok vlasnik broda ne plati milijardu dolara.

U ovaj iznos procijenili su gubitke proizišle iz blokiranja cjelokupnog prometa kroz kanal, 95 milijuna dolara izgubljenih provoznih naknada, a kako kažu, tu su i troškovi oslobađanja broda i drugi troškovi za nadoknadu.

ZAPELI ZBOG EVER GIVENA Zadnji brodovi koji su čekali na prolaz kroz Suez, kreću danas

Ever Given u međuvremenu ostaje na širem području Sueskog kanala, zvanom Veliko gorko jezero.

– Brod će ostati ovdje dok se ne završe sve istrage i dok se ne plati odšteta. Onog trenutka kad pristanu na naknadu, plovilu će se omogućiti kretanje – rekao je Rabie.

Ova trakavica mogla bi potrajati još neko vrijeme. Na brodu se nalazi i 25 indijskih članova posade, a Nacionalna unija pomoraca iz Indije objavila je izjavu u kojoj kažu da Vlasti Sueskog kanala i vlasnici brodova smiju istraživati što se dogodilo, ali da to ne smije sličiti na ucjenu ili piratstvo.

EVER GIVEN JE JOŠ U KANALU Istražitelj na brodu pokušava otkriti kako je kapetan zapeo u Suezu, ronioci analiziraju trup

- Ako je Sueski kanal pretrpio gubitke, oni to mogu riješiti s onima koji su uključeni u vlasništvo broda i transporta, ali to nikako ne smije povlačiti pomorce – rekao je glavni tajnik Nacionalne unije pomoraca iz Indije.

Ne traže novac samo egipatske vlasti. Bit će tu još potraživanja osiguranja za kvarljivu robu i ostale gubitke.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • slovencelj 12.04.2021.

    Pogledajte,brod ima više od 13000 kontejnera.Kad če ti kupci dobiti robu????

  • max2017 12.04.2021.

    Šteta je golema ali kako stvari stoje vlasniku je bolje ostaviti brod i teret nego platiti milijardu......Na kraju Egipat se neće moći riješiti broda i smetati će trajno svima.........

  • najiram 10 12.04.2021.

    e sad  mi  je  jasno  zašto  nema  lijekova  za  teške  bolesnike  u  bolnicama...veledrogerije  nisu  dobile  svoje  kontejnere...pa  je  nastala  neštašica...koje  su  to  mučke  veledrogerija  narućuju  lošu  robu  iz  kine  jeftino  i  prodaju  skupo  preskupo  hrvatskim  bolnicama  sa  kojima  djele  ekstra  zaradu...hrvatska  vlada  treba  zaobići  veledrogerije  i  ljekove  narućivati  izravno  za  bolnice  u  cjeloj  hrvatskoj  i  apoteke...zdrstvo  če  se  osloboditi  dilerskog  lanca  veledrogerija...

Komentiraj...
Vidi sve komentare