To je to što me zanima!

Bruto dobit banaka je u prvih šest mjeseci pala za 40 posto

U pola godine dobit banaka pala za 856 milijuna kuna, niža je nego 2002. godine. Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju lipnja iznosila je 400,1 milijardu kuna
Vidi originalni članak

Banke u Hrvatskoj u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,26 milijardi kuna. To je u odnosu na prvo polugodište 2012. godine, smanjenje bruto dobiti banaka za 40,98 posto ili za 877,3 milijuna kuna, prenosi Večernji list.

Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju lipnja 2013. iznosila je 400,1 milijardu kuna, što je 0,06 posto više nego na kraju prošle godine. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj na kraju lipnja ove godine iznosila je 20,79 posto, što je za 0,62 postotna boda više nego u isto vrijeme lani.

Nerevidirane podatke za 31 banku objavila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • optimist-pesimist 25.08.2013.

    Uvijek treba ići sa pitanjem, zašto su banke sanirane novcem građana a potom prodane?Zašto HNB nije zakonskim propisima ograničio kamatnu stopu bankama u cilju zaštite svojih građana od kojih je sanirao banke? Plasiranjem kreditnih linija u cilju izvlaćenja enormnih dobiti,zbog nerealnih tečajnih razlika ili kamatnih stopa u vrijeme kada stagnira gospodarstvo tj. privreda te s time pada BDP dovodi do financijskog iscrplivanja građana u konačnici do kolapsa. Radi se o začaranom krugu koji u konačnici rezultira i realno očekivanom padu dobiti bankarskog sektora. Nema tu nikakve filozofije, svakom laiku je jasno da je takav scenarij bio za očekivat. Naravno tome je najviše kumovala inertna vlast a i same banke koje su u prvi plan svoje misije tzv. poslovne politike stavile profit uz visoku cijenu rizika nametnut građanima kao da su građani Lijepe naše na usluzi banaka a ne banke na usluzi građana.

  • ivič 20.08.2013.

    kad su do sada zarađivali na muci sirotinje koji su prisiljeni dirati minus i kartice!najčešča im meta penzioneri kojima nude police osiguranja kredita ako umreš a kad se to dogodi nečeju podmiriti zaostatke nek se vade trošili ste ljek!To je najviše u Zagrebačkoj banci!

  • gandi1 20.08.2013.

    Nemaju više koga cijediti, sve su iscijedili od ljudi, a toliko su pohlepni da im još uvijek ne pada na pamet spustiti kamate na kredite i to mislim na sve kredite koje imaju u ponudi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare