To je to što me zanima!

Bušićeve žrtve: On je na slobodi, a mi svi patimo

Policajac T. McTigue ostao je invalid zbog bombe koju je postavio Bušić. Njegov kolega je poginuo. O njihovom ogorčenosti pisao je New York Times
Vidi originalni članak

Slomilo me što nakon svih tih godina nismo imali šansu da kao žrtve zatražimo pravdu - komentirao je za američki New York Times umirovljeni njujorški policajac Terence McTigue, koji je sa kolegama stradao kod deaktivacije bombe koju je postavio 1976. godine Zvonko Bušić u njujorškoj podzemnoj željeznici. Dodao je kako je pomilovanje nevjerojatno.
- On ide kući, a mi svi zbog toga patimo - ogorčen je rekao McTigue.
U eksploziji bombe poginuo je njegov kolega Brian J. Murray, a McTigue je oslijepio na jedno oko, izgubio dva prsta lijeve ruke, djelomično oglušio i ima ozljede lica. Udovica poginulog policajca ogorčena na Povjerenstvo za pomilovanje jer ih nije izvijestilo o razvoju događaja. Podržao ju je senator Charles Schumer, koji također smatra da je Povjerenstvo napravilo ozbiljnu pogrešku. Od glavnog državnog odvjetnika New Yorka zatražio je istragu zbog pomilovanja Zvonka Bušića.
Bušić je u Zagreb sletio u četvrtak oko 21 sat. Dočekalo ga je nekoliko stotina ljudi. Među okupljenima bili su Thompson, Ivić Pašalić, Anto Kovačević i Dražen Budiša.
Neki od okupljenih povikali su “Za dom spremni”, no Bušić ih je upozorio da budu disiplinirani.


ZBOG PAPIRA ODGODILI SLAVLJE U IMOTSKOM
Nakon dočeka na Plesu, Zvonko Bušić prvu je noć proveo kod brata Ante u Zagrebu. Dobro raspoložen nije se dao na počinak, već je ostao budan do tri sata ujutro, a obitelj od njega nije mogla doći do riječi. Planirani put u Imotski i feštu koju su mu pripremali odgodio je dok ne izvadi domovnicu, putovnicu i osobnu.


OTMICA AVIONA I BOMBA
Zvonko Bušić i prijatelji oteli su 10. rujna 1976. godine zrakoplov sa 76 putnika. Cilj im je bio lecima upozoriti na položaj Hrvatske u Jugoslaviji. Prije otmice ostavili su bombu u njujorškoj podzemnoj, od koje je poginuo policajac. Predali su se u Parizu.

AMERIČKI ZATVORSKI DANI
Zvonko Bušić osuđen je 1977. godine na doživotni zatvor s pravom traženja pomilovanja nakon 30 godina. Osim za otmicu, Bušić je proglašen krivim i za smrt policajca Briana J. Murraya te ozljede ostalih policajaca pri deaktivaciji bombe.

U DOBRU, ZLU I BRAKU
Julienne Eden Bušić, koja je suprugu Zvonku zdušno pomagala i podržavala ga pri otmici aviona i postavljanju bombe u pretincu njujorške podzemne željeznice, u američkom zatvoru provela je 13 godina. Do zadnjeg je trenutka ostala uz supruga.

ODBIJEN PA POMILOVAN
Komisija za pomilovanja odbila je 2006. godine Bušićev zahtjev. Bušić je iz Federalnog zatvora u Pennsylvaniji premješten u zatvor za osuđene teroriste Terre Haute u Indiani. Četveročlana komisija za pomilovanja ove ga je godine jednoglasno pomilovala.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Pamparam 28.07.2008.

    Ne vjerujem da ljudi zapravo veličaju nekog tko je terorist. Malo objektivnosti ne bi škodilo, a i to što je Vama normalno da čovjek otme avion i oduzme nekom život za svoju neku fiks ideju, čini vas još gorim nego što je on. Opravdavate svoje glupe ideje, uzdižete ustaštvo iako nitko vjerujem od vas nema pojma šta su ustaše radile. recite molim vas razliku izmedju Bin Ladena npr. i gdina Bušića...oboje su ubili za svoje ideje... vjera/država/ljubav.. bilo što.. nema nikakve vrijednosti naspram ljudskog života.. i ako radi bilo čega čovjeku oduzmeš život onda si ništa drugo nego ubojica... hm... zapravo sad tek vidiš da to što se događa u iraku je nešto što bi se događalo i svugdje okolo po svijetu budući da uvijek postoje ovakve budale koje će to podržavati... na neki način sva sreća što bomba nije eksplodirala tamo na stanici... tko zna kolika bi žrtva na kraju bila.. sramota.. hrvati bi sada bili talibani šta misliš da ti je tata tu bombu deaktivirao? jel bi onda Bušić bio heroj

  • Milka-sib 27.07.2008.

    Gospodin Zvonko Bušić se iskreno pokajao zbog stradanja nevinih žrtava prilikom deaktivacije bombe.Nije mu bila namjera nikakav zločin nego samo borba za progonjen hrvatski narod od strane jugoslavenskih vlasti.

  • me myself and i 26.07.2008.

    ne kapiram,sta sad ovaj ispada-vas nacionalni heroj,ajde bre sramota,a jos veca po meni da su ga docekali politicari,za tompsona se sada potvrdilo sve sta se dosad znalo a on je demantirisao,sad treba da mu se zabrani da uopste bilo gde nastupa

Komentiraj...
Vidi sve komentare