To je to što me zanima!

Cameron ponudio N. Cleggu da zajedno sastave vladu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Šef Konzervativne stranke kaže da se u mnogo čemu razilazi s Liberalnim demokratima, no nada se da će ipak vrlo brzo postići dogovor s Cleggom
Vidi originalni članak

David Cameron koji je sa svojim Konzervativcima osvojio najviše mjesta u britanskom parlamentu, ponudio je Nicku Cleggu da zajedno sastave snažnu i stabilnu vladu. Kaže da bi mogli dogovoriti politiku obrazovanja i poreza, no napomenuo je da se razilaze u pogledu rata u Afganistanu, Tridenta, imigranata i Europske unije.
- Nadam se da ćemo se brzo dogovoriti - rekao je šef Konzervativaca koji su prema službenim rezultatima na izborima osvojili 306 mjesta u parlamentu. Iako je Cleggu prije Camerona koaliciju ponudio i šef Laburista, Clegg ga je odbio rekavši kako konzervativci prvi trebaju dobiti priliku za sklapanje koalicije jer su osvojili najviše zastupničkih mjesta. Brown je to prihvatio rekavši da poštuje Cleggovu odluku te da si on i Cameron uzmu koliko god im je vremena potrebno, a ako ne postignu dogovor, on je sam spreman pregovarati sa šefom Liberalnih demokrata. Sa 258 osvojenih zastupničkih mjesta u britanskom parlamentu, laburistima Gordona Browna nedostaje 68 mjesta da bi imao većinu i mogao formirati vladu. Iako se od Clegga puno očekivalo, njegova stranka osvojila je samo 57 mjesta, no unatoč tome, Clegg i dalje ostaje važan 'igrač' u svim mogućim kombinacijama za koaliciju. Britanski mediji objavili su da je i službeno izglasan 'hung parliament', odnosno situacija u kojoj nitko nema većinu u parlamentu, što je prvi put od 1974. godine. Ako bi Brown uspio koalirati sa Cleggom i manjim strankama mogao bi još pet godina ostati premijer. Cameron ga je već pozvao da napusti ulicu Downing gdje je ured premijera.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_27152 07.05.2010.

    Pametna odluka, izgubili bi kredibilitet da naprave koaliciju sa nepoželjnima iako su od njih pokupili većinu glasova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare