To je to što me zanima!

Capak: Bit će dobro ako sve ostane na omikronu, karantenu ćemo skratiti na sedam dana

Capak je između ostalog istaknuo kako se u Hrvatskoj priznaje i brzi antigenski test za dokaz preboljenja, što za sada u Europi nije slučaj. Kaže da su pisali EK da se to prizna i na razini Europe
Vidi originalni članak

Ako sve ostane na omikronu, situacija će se vrlo brzo početi smirivati, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Dnevnik HRT-a.

Capak kaže kako bi bio sretan da epidemija ide prema kraju, ali kako je virus nestašan po pitanju mutacija i kako se može pojaviti i neka nova varijanta.

- Takva situacija je uvijek moguća. Međutim, ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru - rekao je Capak.

STOŽER OBJAVIO Ovo su nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

Kaže kako će početkom sljedećeg tjedna objaviti nove preporuke koje će karantenu smanjiti na sedam dana.

- Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji, pa moramo i to, naravno, imati u vidu, ali osnovno je to što imamo znanstvenih dokaza da možemo i smijemo skratiti karantenu i izolaciju. U tom smjeru idemo - rekao je Capak.

Capak je između ostalog istaknuo kako se u Hrvatskoj priznaje i brzi antigenski test za dokaz preboljenja, što za sada u Europi nije slučaj. Kaže da su pisali EK da se to prizna i na razini Europe.

NOVE MJERE Božinović o mjerama nakon sastanka: EU digitalne potvrde će se izdavati s novim rokovima

- Imamo naznake, jako puno zemalja pridružilo nam se u tome i mislim da je zadnji razgovor o tome na Health Security Committeeju bio da je 18 zemalja EU-a za to da se priznaju brzi antigenski testovi, ostali nisu. I mislimo da će to sada ići u tom smjeru i da će se priznati brzi antigenski testovi za dokaz preboljenja. Samo će se oni kućni testovi trebati potvrditi brzim antigenskim testom u sustavu zdravstva i priznat će se kao preboljenje - rekao je Capak.

Trajanje covid potvrda od 1. veljače skraćuje se na 9 umjesto dosadašnjih 12 mjeseci.

KORONA POHARALA TVRTKE Za Covid bolovanja dali 241 mil. kuna: Samoizolacije i izolacije paralizirale su i neka poduzeća

- Što se tiče nacionalnog sustava, mi i dalje priznajemo, kao što smo priznavali i prije, i preboljenje i cijepljenje. Sve ostaje isto. Međutim, mi ne možemo mijenjati pravila Europske unije - poručio je Capak.

- Oni koji su boosterirani, njima je 365 dana, to je samo ograničenje iz administrativnih razloga. Za sada još ne znamo koliko će trajati - dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • 30.01.2022.

    Ma za omikron je dosta sedam dana,a šteta što sad tek to jer je omikron na vrhuncu

  • Sretno Dijete 30.01.2022.

    ljeto stize treba pocet pricat drugu pricu..

  • crvenadinara384 30.01.2022.

    Bit će dobro, ako Bog da!! To je deviza protuustavnog plenkiyevog stožera u borbi protiv virusa, gdje broje 13.731 preminulih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare