To je to što me zanima!

Capelli: Broj gostiju 8 posto, a noćenja 15 posto veći nego lani

Capelli je rekao da će se do kraja godine otvoriti 40-ak hotela s 4 ili 5 zvjezdica. Otkrio je i da probleme s nedostatkom radne snage namjerava riješiti ugovorom s nekom od susjednih država
Vidi originalni članak

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u subotu kako je broj gostiju u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj porastao između 22 i 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te da je u prvih osam dana srpnja broj gostiju porastao za oko osam posto, a broj noćenja za 15 posto.

 Gostujući u Dnevniku Nove TV Cappelli  je rekao da je i planiran rast veći od europskog prosjeka koji iznosi oko tri posto.

 „Planiramo da će nam do kraja godine povećanje u odnosu na prošlu godinu biti 10 posto“, rekao je, dodajući da u ovoj godini očekuje i oko 800 milijuna eura investicija u hotelskoj industriji.

„Do kraja godine će biti otvoreno četrdesetak hotela, svi s četiri ili pet zvjezdica. Ove godine imat ćemo i novih tri tisuće kreveta u odnosu na prošlu godinu, idemo prema brojkama koje su potrebne Hrvatskoj u ovom trenutku, da do kraja 2020. izgradimo od 350 do 400 hotela, što manjih što većih, ali visoke kategorije", rekao je Cappelli. Otkrio je i da probleme s nedostatkom radne snage u turizmu namjerava kratkoročno riješiti ugovorom s nekom od susjednih država.

„Uspjeli smo pronaći oko tisuću i pol novih djelatnika koji će raditi u turizmu, ali mislim da ćemo nekim potezima s državama u našem okruženju, potpisivanjem možda jednog ugovora, uspjeti do 1. kolovoza dobiti novu brojku kojom možemo kratkoročno spašavati ovu turističku godinu. Dugoročno, kroz centre kompetencije, doškolovanje i sve aktivnosti koje smo planirali, uspjet ćemo pronaći ono što hrvatskom turizmu treba. U ovom trenutku u hrvatskom turizmu radi oko 150.000 djelatnika. Sljedećih godina povećanjem svih ovih kapaciteta trebat će vrlo kvalitetnog kadra. Mislim da ćemo na taj način sljedeće dvije, tri godine naći kvalitetu, a ovo ćemo kratkoročno riješiti ove godine", rekao je Cappelli.

 Na pitanje kako se mogu riješiti slučajevi poput hotela Haludova u Malinskoj na Krku, koji već 16 godina čeka obnovu i u vlasništvu je ruskih investitora, Cappelli je odgovorio  da mu je taj problem poznat te da se do vlasnika pokušava doći na sve načine. 

„Pokušavamo naći sve modele i diplomatskim putem doći do vlasnika i razgovarati s njim, a pokušat ćemo i nekom poreznom politikom. Nadam se da će vlasnik konačno shvatiti što želi hrvatska država i da ćemo na neki način, neću reći primorati, ali vodeći kvalitetan razgovor svih dionika naći način da se odupremo sličnim situacijama“, rekao je Cappelli

Idi na 24sata

Komentari 72

  • Ray Barone 12.07.2017.

    Baš me zanima koji će to profil radnika doći radit k nama za plaću od 2800 kuna koliko nude naši poslodavci...ako želiš kvalitetnog radnika moraš ga biti spreman i platiti...

  • 1955 09.07.2017.

    O kojem vi turističkom boomu govorite. Jedan Beč ili Budimpešta sama ima više turista nego cijeli Jadran ! Budimpešta sama,zapamtite!

  • purgerica prva 09.07.2017.

    Biti će gostiju još više. Danas nam se cijeli svijet divi, raspisale se sve svjetske medijske kuće sam kd nas U hrvatskoj svi šute. Kinezi poludjeli za Zadrom i Šibenikom, a danas nam u Krakowu na sjednici UNESCO-a zaštitili zidine-bedeme u Zadru i Šibeniku. Two more Croatian sites join UNESCO World Heritage List - Xinhua ... news.xinhuanet.com/english/2017-07/09/c_136430298.htm Sunday, July 9, 2017 Two more Croatian sites join UNESCO World Heritage List (Xinhua) -- Two more Croatian sites have been included in UNESCO's World Heritage List on Sunday, at the 41st Session of the World Heritage Committee in Krakow, Poland. The two newly inscribed are the old walls of the town of Zadar and the St. Nicholas Fortress in Sibenik. "We are delighted. We have been working on this project for six years and this award will be a big push for touristic promotion of the country. This could lead to opening new jobs," Davor Trupkovic, assistant of Croatian Minister of Culture, told Xinhua on Sunday.

Komentiraj...
Vidi sve komentare