To je to što me zanima!

Čarolija igračaka iz davnina kojima su se igrali naši stari

Dječacima su se ‘90-tih godina 19. stoljeća za Božić često darovale figure uniformiranih vojnika, dok su djevojčice pod borom čekale porculanske lutke
Vidi originalni članak

Kakvim su se igračkama igrala djeca potkraj 19. i početkom 20. stoljeća ili pak između dva svjetska rata - pitali su se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt gdje su u sklopu izložbe ‘Advent u muzeju’ odlučili osmisliti postavu ‘igračaka iz davnina’ od kojih su neke stare čak 130 godina. 

Većinu je izloženih igračaka prikupio kolekcionar i povjesničar umjetnosti prof. Tihomir Stahuljak koji ih je godinama vjerno skupljao, a koje su danas u posjedu Jure Gašparca. Igračke su se nekada, kao i danas, dijelile na one za djevojčice i one za dječake, a davnih su ih dana za djecu znali izrađivati roditelji. 

Igračke koje su bile tvornički proizvedene bile su od kvalitetnog i dugotrajnog materijala, pa su neke izložene u Muzeju za umjetnost i obrt, iako stare više od 130 godina, u izvrsnom stanju.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Idi na 24sata

Komentari 38

  • verudela 09.01.2013.

    na žalost, danas nema igračaka. Sve je biznis, gomila otrovne i jeftine plastike i k tome beskorisne. Nisam puno imala, ali mama je kupovala gipsane glave za lutke i samo šivala tijelo i udove od starih krpica koje je punila čak i zgužvanim novinskim papirom. Uz nju sam naučila što je igla i što kreacija i drago mi je da nisam odrasla na kineskom smeću. A što ćemo mi naučiti našu djecu, ako se ne promijenimo?

  • nenchi 09.01.2013.

    ja sam bil siromah , imel sam samo jednu igračku , koju sam mazil i pazil ................

  • yoco93cro 06.01.2013.

    mogli ste još slika stavit

Komentiraj...
Vidi sve komentare