To je to što me zanima!

Časnik UNPROFOR-a potvrdio je granatiranje na Markalama

U eksploziji na Markalama 28. kolovoza 1995. ubijeno je 43, a ranjeno 75 građana. Mladić, tadašnji zapovjednik VRS-a, optužen je za teroriziranje civila u Sarajevu
Vidi originalni članak

U posljednjem dijelu trodnevnog svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, francuski časnik UNPROFOR-a izjavio je kako je istragom utvrđeno da je drugu eksploziju kod tržnice Markale u kolovozu 1995. u Sarajevu izazvala granata ispaljena iz smjera položaja Vojske Republike Srpske.

U eksploziji na Markalama 28. kolovoza 1995. godine ubijeno je 43, a ranjeno 75 građana. Mladić, tadašnji zapovjednik VRS-a, optužen je za teroriziranje civila u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima.

Dok su ga ispitivali tužitelji, zaštićeni svjedok RM-055 izjavio je kako "ne zna" da je poprište stradanja ispred Markala bilo "iscenirano" i da su tijela bila donošena, što je u unakrsnom ispitivanju sugerirala Mladićeva obrana.

Francuski časnik je, odgovarajući na pitanja Mladićevog branitelja Branka Lukića, potvrdio da UNPROFOR 1995. godine, iako mu je to bio zadatak, nije spriječavao unošenje vojne opreme u Sarajevo kroz tunel ispod aerodroma u Butmiru.

- Zbog veličine tunela, kroz njega se nije moglo dopremati teško oružje i smatrali smo da se onim što je prošlo kroz tunel stvarala neka vrsta ravnoteže - rekao je svjedok.

RM-055 je potvrdio i da je u ljeto 1995. znao da Armija BiH (ABiH) koristi UNPROFOR-ov koridor preko Igmana za vojne transporte, preciziravši da je taj put "danju koristio UNPROFOR, a noću ABiH". Naglasio je, međutim, da je VRS prethodno zatvorila sve "plave puteve" za opskrbu Sarajeva. 

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno u četvrtak.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • nostalgičar 23.01.2013.

    zašto su dovodili tog francuzića za svjedoka , pa u Sarajevu imaju na tisuće svjedoka koji su na svojoj koži osjetili svu brutalnost granatiranja ovog srbina.Zar im nisu dvoljna imena ljudi koji su poginuli ili ostali invalidi.

  • edomedo 23.01.2013.

    I ptice na grani vise znaju ko je kriv (srbi) za unistavanje hiljada zivota i porodica.. ne znam zasto se sudi uopste ovom zlocincu

  • Ivan-InesZeravica 23.01.2013.

    ovi nasi novinari puno vremena slobodno imaju kada pisu ono sto vec svi znaju.... svi mi znamo tko je zapoceo rat i zasto, zbog kojih granica...

Komentiraj...
Vidi sve komentare