To je to što me zanima!

Čehok, njegov bivši zamjenik i poduzetnik oslobođeni optužbe za zlouporabu položaja i mito

Optužnica protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, Zlatka Horvata i Miroslava Bunića podignuta je 2014., a tijekom još postupka sud je ispitao 90 svjedoka
Vidi originalni članak

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude čelnika HPB-a u aferi Bankomat, Uskoku je doživio još jedan debakl. Ivan Čehok, bivši gradonačelnik Varaždina, njegov bivši zamjenik Zlatko Horvat i Miroslav Bunić, bivši predsjednik uprave tvrtke Zagorje Tehnobeton na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno su oslobođeni optužbi za zloporabe položaja i ovlasti te mito. Optužbi su nepravomoćno oslobođene i tvrtke Zagorje te Zagorje Tehnobeton, dok je protiv Horvata u odnosu na dio optužbi nastupila zastara.

Riječ je o jednom od onih složenih, dugotrajnih postupka, a inkriminirano je vrijeme od 2003. do 2011. USKOK je Čehoka i ostale teretio za zloporabe položaja i ovlasti  te mito, koji su prema navodima optužnice počinjeni tijekom zamjene zemljišta između  grada Varaždina i tvrtke Zagorje Tehnobeton.  Radilo se o zemljištu namijenjenom gradnji POS  stanova. Iako je  USKOK u optužnici  navodio da je prihvaćena ponuda Bunićeve tvrtke iako nije bila najpovoljnija, sud se s tim tvrdnjama nije složio.

-  Iz dokumentacije koju je sudu predala obrana  optuženika i iz nje proizlazi da je postojala samo jedna ponuda. Svjedoci su iskazivali da nitko na nikoga nije utjecao, okrivljenici poriču djelo, a utvrđeno je i da je grad Varaždin u ovoj zamjeni zemljišta  prošao bolje jer je dobio veće zemljište, pa sud smatra da u tom poslu nije nastala šteta za grad Varaždin - kazala je među ostalim sutkinja Gradiški Lovreček u obrazloženju nepravomoćne presude.  

Čehok  i Horvat su se teretili i da su od 2005. do 2011. pogodovali Buniću, odnosno njegovoj tvrtki, kojoj su dozvolili  da u poslovima s gradom Varaždinom komunalne doprinose plaća na rate, nisu pokrenuli ovrhe kada komunalni doprinosi nisu plaćeni... Za uzvrat su, tvrdi USKOK, od Bunića trebali dobiti novčanu protuuslugu, stan... No sud je smatrao da ni te optužbe nisu dokazane.

Vezano za optužbe oko mita, kazala je da je to tvrdio samo jedan svjedok, koji po stavu suda nije bio vjerodostojan jer se i protiv njega vodio kazneni postupak. Optužnica je podignuta u travnju 2014., a  USKOK ju izmijenio nakon što je proveden dokazni postupak, koji je trajao godinu i pol dana i tijekom njega je saslušano 90 svjedoka. Na početku je bio optuženi Stanko Vitez, no postupak je u odnosu na njega razdvojen zbog bolesti.
 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • DENDEERI 06.05.2023.

    rukica ruku mije ...danas ti meni sutra ja tebi

  • Miške 05.05.2023.

    Mojoj familiji Čehok oteo zemljište u Ribnjaku 10.000 m2 i dao Tehnobetonu..Žalili smo se Sudu za ljudska prava u Strasbur i taj je uzeo za savjetnike suce iz Vž (Čehokov tast radi na tom sudu)i ništa

Komentiraj...
Vidi sve komentare