To je to što me zanima!

Nastavak pada: BDP u trećem tromjesečju manji za 0,5 posto

Treba reći da su procjene pada bile između 0,4 i 1 posto, pa je ipak riječ o nešto blažem padu gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je iznosio 0,8 posto
Vidi originalni članak

BDP u trećem tromjesečju ove godine realno je manji za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Riječ je o prvoj procjeni koju je u petak objavio Državni zavod za statistiku.

- Prema rashodnoj metodi najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014.  ostvaren je većim izvozom usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.   Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva - stoji na stranicama DZS-a. 

Treba reći da su procjene pada bile između 0,4 i 1 posto, pa je ipak riječ o nešto blažem padu gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je iznosio 0,8 posto.

Sve u svemu, riječ je o nastavku pada BDP-a koji traje još od početka 2009. godine. Doduše, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, BDP je bio u malom plusu, no nakon toga je nastavljen uvjerljiv pad.

'U 2015. očekujemo rast od 0,5 posto'

U emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija gostovali su zamjenik ministra financija Igor Rađenović, ekonomski strateg HDZ-a Tomislav Ćorić te saborski zastupnici Dragutin Lesar i Furio Radin te su osvrnuli na saborsku raspravu o proračunu, ali i na stanje hrvatskog BDP-a.

 - Ne očekujemo rast BDP-a te predviđamo kako će godina završiti s padom od 0,7 posto. Za sljedeću godinu predviđamo rast od 0,5 posto - kazao je Rađenović.

Ćorić je kazao kako je teško pokrenuti investicijski ciklus uz stalne porezne i zakonske promjene.

 - Stalni investitori nas zaobilaze, a deficit proračuna će biti veći od prikazanog - kazao je Ćorić.

Lesar je rekao kako prvi rebalans očekuje već krajem ožujka ili početkom travnja sljedeće godine.

Idi na 24sata

Komentari 69

  • 01.12.2014.

    Najnesposobnija vlada u povijesti Mliječne staze

  • degtaryev 01.12.2014.

    Čuo sam jednu dobru,kaže, Hrvatska je propala samo to još nije proknjiženo....

  • ljubica ljubičica_1 30.11.2014.

    Ovo je početak .Padaće još.A Milanović govori kako se nazire oporavak.Mi smo toliko zaglibili ali ne krivim samo SDP nego i HDZ obe stranke su nas dovle na prosjački štap.A toćemo vidjet 2015.

Komentiraj...
Vidi sve komentare