To je to što me zanima!

Juncker je Ateni poslao zadnju ponudu, odgovor treba danas

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Cipras poziva svoj narod da na nedjeljnom referendumu glasaju protiv prihvaćanja zahtjeva vjerovnika koji bi im nastavili novčano pomagati, ali bi i odužili štednju
Vidi originalni članak

Predsjednik Europske komisije J ean-Claude Juncker poslao je Grčkoj posljednju ponudu u nadi da će se dogovoriti s vjerovnicima prije isteka roka 30. lipnja u ponoć. Premijer Alexis Cipras u ponedjeljak je kazao da će Atena platiti MMF-u ratu duga ako vjerovnici Grčkoj ponude dogovor. Juncker sada nudi Ciprasu da potpiše nove uvjete te da javno vodi kampanju da se taj prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju 5. srpnja. Ipak, dužnosnik grčke vlade kaže da je 'sa zanimanjem poslušao prijedlog', ali Cipras stoji pri svojoj odluci i da će u nedjelju glasovati 'protiv' novih uvjeta i novih mjera štednje, javlja Reuters .

POGLEDAJTE VIDEO: Grci podupiru Ciprasovo ne

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Juncker je u svoju ponudu, objavljenu u nedjelju, uključio i zahtjev Grčke da se smanji PDV na hotele s 23 na 13 posto. Još nije poznato ima li u posljednjem prijedlogu novih koncesija.

"Nije isključeno da će Grčka izaći iz eurozone"

Član uprave Europske centralne banke (ECB) Benoit Coeure , koji je predstavljao ECB u pregovorima s Grčkom, kazao je kako više nije isključena mogućnost da Grčka napusti eurozonu.

- Izlazak Grčke iz eurozone, što je do sad bila samo teorija, se nažalost više ne može isključiti - kazao je u intervjuu za Les Echos, prenosi Bloomberg .

Grčki premijer Alexis Cipras pak kaže kako Grčka ne želi izaći iz eurozone.

- Mi nismo ovdje gosti; Grčka je u srcu Europe. Pravda je na našoj strani. Ako možemo prevladati strah, neće ostati ništa čega bismo se trebali bojati - kazao je u ponedjeljak.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci stoje podržavaju Ciprasa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Grčka bi danas Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) trebala isplatiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura , ali sve je izglednije da to neće učiniti. Dok Cipras poziva svoj narod da na nedjeljnom referendumu glasaju protiv prihvaćanja zahtjeva vjerovnika kako bi primili daljnju pomoć i produžili mjere štednje, predstavnici institucija EU građane Grčke pozivaju da glasaju za.

- Ako odgovor bude 'da', ne sumnjam da će vlasti eurozone pronaći način da ispoštuju svoje obaveze - kazao je Coeure.

Glasno 'ne' novim mjerama štednje u ponedjeljak je reklo i oko 40.000 prosvjednika koji su se okupili pred grčkim parlamentom. Svoj prosvjed su za utorak najavili pobornici dogovora s EU i MMF-om.

Idi na 24sata

Komentari 108

  • IgorWarhammer Marković 30.06.2015.

    Naši političari bi se odavno naguzili zahtjevima EU.

  • dinosaurus 30.06.2015.

    Evo konačno da je netko izašao sa podacima o naj većoj zaduženosti europskih zemalja.... ali gle čuda, Grčke nema među njima. Grčka je, naspram ovih, dužna "tričavih" 317 milijardi €. To su podaci iz 2014. godine. Pa sada ove, 2015., godine grčki dug iznosi 320 milijardi €, to su obznanili, ali koliko se popeo dug ovih naj zaduženijih 5 zemalja, nije objavljeno. "Prema podacima Eurostata za 2014. godinu, na vrhu tog popisa je Njemačka s dugom od 2 bilijuna i 170 milijardi eura. Potom slijedi Italija čiji dug iznosi 2 bilijuna i 134 milijardi eura, a na trećem mjestu je Velika Britanija koja je dužna 2 bilijuna i 55 milijardi eura. Listu pet najzaduženijih zatvaraju Francuska s dugom od 2 bilijuna i 37 milijardi eura te Španjolska s bilijunom i 33 milijarde eura. Grčki je dug 2014. godine iznosio 317 milijardi eura dok su sve države EU zajedno dugovale 12 bilijuna i 94 milijarde eura."

  • Partizanjo_Kleptoman 30.06.2015.

    Ukidanje imaginarnog novca i vracanje robno robne razmjene je jedino sto ovaj svijet moze spasiti od totalnog kolapsa. Podrzavam odluku grka da kazu prokletim bankarima EUROslavije da je dosta. Sjetite se Hitlera i njegove Nobelove magrade za ekonomiju,zasto ju je dobio? Jer je rekao bankama dosta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare