To je to što me zanima!

Često se ozlijede, a da ni ne znaju: Obitelj ne osjeća bol...

Živimo normalno i usprkos svemu sretna sam što ne osjećam bol - kaže Letizia Marsili (52) iz Italije. No, znanstvenici upozoravaju da to i nije tako bezazleno
Vidi originalni članak

Obitelj iz Italije ima rijetku genetsku mutaciju zbog koje je gotovo potpuno imuna na bol. Sindrom je tako rijedak da su ga nazvali po obitelji- sindrom Marsili. 

Letizia Marsili (52) je postala toga svjesna još u djetinjstvu jer nije osjećala bol kada bi se udarila ili opekla. Ped članova obitelji u tri generacije također imaju isti sindrom.

- Živimo normalno i usprkos svega sretna sam što ne osjećam bol - kaže Letizia. No, znanstvenici upozoravaju da to i nije tako bezazleno. Budući da članovi obitelji Marsili osjećaju bol samo par sekundi i onda ona potpuno nestane, često imaju komplikacije zbog neliječenih ozljeda. Letizijin stariji sin Ludovico (24) igra nogomet i često se ozlijedi.

- Ali on ne staje, igra dalje. Nedavno je bio na rentgenu i liječnici su zaključili da ima ozljede gležnja. Njezin mlađi sin Bernardo (21) ozlijedio je lakat dok je vozio bicikl. Nakon pada je samo ustao i vozio još 14 kilometara. Liječnici su otkrili traumu tek kada je kost počela zacjeljivati. Letizia je jednom slomila rame na skijanju no nastavila je skijati cijelo poslijepodne. Liječniku je otišla tek sljedeće jutro jer su joj trnuli prsti. Njezina sestra Maria Elena često ozlijedi usta dok pije vruće napitke. 

James Cox sa sveučilišta u Londonu kaže da obitelj Marsili "ima živce na mjestu", ali oni ne rade kako treba. 

- Pokušavamo razumjeti zašto ne osjećaju bol. Izolirali smo gen ZFHX2 koji je zajednički za tu obitelj. Pokusi su pokazali da miševi sa sličnom genetskom mutacijom ne osjećaju bol - kaže Cox i dodaje kako će, ako uspiju razumjeti ovaj fenomen, to dati novu dimenziju anesteziji, piše BBC. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • daliborček 23.12.2017.

    Ova može anal bez muke.

  • nikker 22.12.2017.

    gdje ima "plus" ima i "minus"

  • It's kišing 22.12.2017.

    Uuuu to bi meni dobro doslo da svladam strah od zubara..

Komentiraj...
Vidi sve komentare