To je to što me zanima!

Četiri dana prije izbora: HDZ 34,4%, SDP 30,1%

Prema Globusovom istraživanju HDZ bi osvojio 58 saborskih mjesta, pet više od SDP-a. Protiv velike koalicije ovih stranaka je čak 70 posto ispitanika
Vidi originalni članak

Uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za svega četiri dana, prema rezultatima terenskog istraživanja Globusa, HDZ bi na nacionalnoj razini osvojio 34,4 posto glasova, a SDP 30,1 posto. Kad se ta podrška preračuna u zastupničke mandate, HDZ bi prema istraživanju dobio 58 saborskih mjesta, pet više od SDP-a. Na trećemu mjestu nalazi se koalicija HSS/HSLS/PGS koja bi sa 6,9 posto glasova osvojila deset mandata, četvrti je HNS sa 6,3 posto glasova i sa šest saborskih mjesta, prati ih HSU sa 5,5 posto glasova i šest saborskih mandata. Đapićev HSP je sve slabiji te bi sa 4,3 posto osvojenih glasova dobio četiri mandata, upola manje mandata od broja koji je imao dosad. IDS bi dobio dva saborska mjesta, a HDSSB bi imao svega jedno mjesto osvojeno u IV. izbornoj jedinici. Na ispitanom uzorku od 3000 građana (po 300 u svakoj izbornoj jedinici, bez dijaspore) čak 70,5 posto ih se izjasnilo da će sigurno izići na izbore. Prema istraživanju, HDZ je preuzeo vodstvo u još tri izborne jedinice: u drugoj, šestoj i sedmoj, pa vodi pred SDP-om u sedam od ukupno deset izbornih jedinica. Na anketno pitanje o mogućoj velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a čak 70 posto ispitanika izjasnilo se protiv nje. Zanimljivo je da, prema istraživanju, danas čak 6,9 posto nekadašnjih HDZ-ovih glasača sada bira SDP, dok je 2,9 posto nekadašnjih SDP-ovih glasača sada opredijeljeno za HDZ.
Istraživanje je provela slovenska agencija Mediana Fides u razdoblju od 6. do 12. studenog, metodom osobnog intervjua, uz tajno izjašnjavanje 3000 punoljetnih ispitanika.
Anketa 16. studenog: SDP 36,2 - HDZ 33,9
Prema zadnjem istraživanju RTL-a, Večernjeg lista i Mediaservisa objavljenog, SDP je dobio 36,2, a HDZ 33,9 posto. Na trećemu je mjestu bio HNS sa 6,8 posto, a umirovljenici su dobili 5,7 posto glasova. Izborni prag prelazila je još koalicija HSLS/HSS/PGS sa 5,4 posto te sve slabiji HSP sa 5,2% glasova.
Anketa 15. listopada: 31,9 HDZ - 30,1 SDP
Prema rezultatima prvog velikog predizbornog istraživanja iz listopada, koje su također proveli Večernji list, RTL i Media Servis, 31,9 posto ispitanika izjasnilo se da bi glas dali HDZ-u, a 30,1 posto SDP-u. Na treće mjesto uspela se tada Hrvatska stranka umirovljenika, a za njom slijede HSP, koalicija HSS-HSLS-PGS, pa tek onda HNS i IDS.
Anketa IRI: Vladu SDP-a želi 42 posto, HDZ-ovu vladu 29 posto
Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) napravljeno u rujnu pokazalo je da HDZ-ovu Vladu ponovno želi 29% građana, a protiv nje je njih 64%. Prema istraživanju, SDP-ovu Vladu želi 42%, a protiv nje je 43% ispitanika, dok je SDP u blagoj prednosti prema HDZ-u. HSP i koalicija HSLS-HSS i HSU ima podršku 7%, a HNS 5% birača.

GLOBUS I SLOBODNA OBJAVILI DRUGE REZULTATE A PROVELI ZAJEDNIČKO ISTRAŽIVANJE
Agencija Mediana provela je terensko istraživanje na tri tisuće ispitanika za Slobodnu Dalmaciju i Globus. Zanimljivo je da su Slobodna i Globus objavili različite rezultate.
Za HDZ bi glasovalo 34,4 posto ispitanika, a za SDP 30,1 posto piše Globus dok Slobodna Dalamcija piše da da bi za HDZ glasovalo 33,6, a za SDP 29,3 posto. Iako se vjerojatno kod jednih radi o rezultatu svih ispitanih, a kod drugih samo onih koji su se izjasnili, to baš nigdje nije navedeno. I jedne i druge novine ipak donose jednake rezultate u ukupnom broju mandata.
Tako HDZ osvaja 58 mjesta, a SDP 53. Prema ovom istraživanju slovenske agencije Mediana koalicija HSS-HSLS osvaja 10 mandata, HNS i HSU po 6, HSP 4, IDS 2, a Glavašev HDSSB 1 mandat.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • bronx77 21.11.2007.

    COIN-pa kakvo je to ponasanje, ako znas citati vidjet ces da milanovic ima lijepi postotak

  • Snow White 21.11.2007.

    tocno tak zeljko_ri, sam nek idu sto dalje

  • coin 21.11.2007.

    HDZ pobjeđuje!!!!!!!!! Idemo dalje sa Sanaderom !!! Dole komunjare !!! Tko jos glasa za komunjare i srbina Milanovica?

Komentiraj...
Vidi sve komentare