To je to što me zanima!

Četvrti krug porezne reforme – manji PDV na rad ili ugostitelje

Domaći je turizam pobrao vrhnje zbog sigurnosnih problema koje su imale konkurentske turističke zemlje, no Mediteran se iznova vraća u igru čijim niskim cijenama domaći ugostitelji ne mogu konkurirati
Vidi originalni članak

Istovremeno kad je ministar financija Zdravko Marić najavio da je četvrtu godinu zaredom okupio radnu skupinu koja će pročešljati porezne propise i predložiti dodatno porezno rasterećenje koje će početi u siječnju iduće godine ugostitelji su zatražili hitno smanjenje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, piše u subotu Večernji list.

Pritisak iz te branše dodatno će se pojačavati nastave li se poteškoće s radnom snagom i budu li prihodi u turizmu manji nego što su zamislili.

Domaći je turizam posljednjih godina pobrao vrhnje zbog sigurnosnih i ostalih problema koje su imale konkurentske turističke zemlje, no Mediteran se iznova vraća u igru čijim niskim cijenama domaći ugostitelji ne mogu konkurirati pa traže pomoć države.

MINISTAR MARIĆ: 'Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u ERM II'

Hoće li osim smanjenja opće stope s 25 na 24 posto, koje je već ugrađeno u zakon, doći i do drugih promjena koje bi uključivale prebacivanje neke grupacije u povlaštenu poreznu stopu nitko sad ne može reći.

Ministar financija Zdravko Marić uglavnom se ne uključuje u javnu raspravu te svoje zamisli pušta na kapaljku, a postigao je čak i to da se ne zna tko su članovi radne skupine na čije se savjete oslanja.

Lista želja nije mala, osim ugostitelja sa željama su dosad izlazili i drugi. Sindikati traže vraćanje neoporezivog toplog obroka, SDP bi povećao neoporezivi dio plaće s 3800 na 5000 kuna, poslodavci smanjili obvezu plaćanja bolovanja na samo 15 umjesto 42 dana, što bi za njih bilo golemo rasterećenje.

NAJAVIO Marić: Počinjemo pripremati novo porezno rasterećenje

Hrvoje Šimović. profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu veli da prostor za intervenciju uvijek postoji, ali ta bi preraspodjela bila bitno drugačija kad bi se u igru vratio porez na nekretnine što je u ovom trenutku izvan svih planova.

Kad je riječ o PDV-u taj porezni stručnjak podsjeća da se u povlaštenom poreznom tretmanu nalazi svatko tko može primjenjivati sniženu stopu PDV-a u odnosu na poduzetnike koji primjenjuju opću stopu.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • John Doe Jr. 07.07.2019.

    jedva čekam 2455091 krug porezne reforme

  • 07.07.2019.

    Bez ozbiljnog i drastičnog smanjivanja nakaradno velike državne birokracije, općina, načelnika, ministarstava, agencija i sličnih beskorisnih institucija sve ovo šta pričaju je samo providna forma zavaravanja javnosti.

  • VOLBEAT 06.07.2019.

    Ovo je totalno prodavenje magle !!! Evo jedan primjer - od početka godine galamilo se na sva zvona o smanjenju PDV-a na mnogo stvari, uključujući i dječje pelene... Odmah u svim trgovinama pala cijena pelena sa 100 kn na cca 75-80 kuna i sve su trgovine na veliko reklamirale kako se drže pravila ponašanja. Danas popodne išao kupiti iste pelene i znate kolika im je cijena ? Naravno - 100 kn.. Ili nas Zdravkec hebe u zdrav mozak, ili institucije ne rade svoj posao i kažnjavaju trgovce ???

Komentiraj...
Vidi sve komentare