Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Četvrti krug porezne reforme – manji PDV na rad ili ugostitelje

Domaći je turizam pobrao vrhnje zbog sigurnosnih problema koje su imale konkurentske turističke zemlje, no Mediteran se iznova vraća u igru čijim niskim cijenama domaći ugostitelji ne mogu konkurirati

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
24 komentara

Istovremeno kad je ministar financija Zdravko Marić najavio da je četvrtu godinu zaredom okupio radnu skupinu koja će pročešljati porezne propise i predložiti dodatno porezno rasterećenje koje će početi u siječnju iduće godine ugostitelji su zatražili hitno smanjenje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, piše u subotu Večernji list.

Pritisak iz te branše dodatno će se pojačavati nastave li se poteškoće s radnom snagom i budu li prihodi u turizmu manji nego što su zamislili.

Domaći je turizam posljednjih godina pobrao vrhnje zbog sigurnosnih i ostalih problema koje su imale konkurentske turističke zemlje, no Mediteran se iznova vraća u igru čijim niskim cijenama domaći ugostitelji ne mogu konkurirati pa traže pomoć države.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade MINISTAR MARIĆ: 'Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u ERM II'

Hoće li osim smanjenja opće stope s 25 na 24 posto, koje je već ugrađeno u zakon, doći i do drugih promjena koje bi uključivale prebacivanje neke grupacije u povlaštenu poreznu stopu nitko sad ne može reći.

Ministar financija Zdravko Marić uglavnom se ne uključuje u javnu raspravu te svoje zamisli pušta na kapaljku, a postigao je čak i to da se ne zna tko su članovi radne skupine na čije se savjete oslanja.

Lista želja nije mala, osim ugostitelja sa željama su dosad izlazili i drugi. Sindikati traže vraćanje neoporezivog toplog obroka, SDP bi povećao neoporezivi dio plaće s 3800 na 5000 kuna, poslodavci smanjili obvezu plaćanja bolovanja na samo 15 umjesto 42 dana, što bi za njih bilo golemo rasterećenje.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade NAJAVIO Marić: Počinjemo pripremati novo porezno rasterećenje

Hrvoje Šimović. profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu veli da prostor za intervenciju uvijek postoji, ali ta bi preraspodjela bila bitno drugačija kad bi se u igru vratio porez na nekretnine što je u ovom trenutku izvan svih planova.

Kad je riječ o PDV-u taj porezni stručnjak podsjeća da se u povlaštenom poreznom tretmanu nalazi svatko tko može primjenjivati sniženu stopu PDV-a u odnosu na poduzetnike koji primjenjuju opću stopu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message