To je to što me zanima!

'Cilj nam je povećati kvalitetu života osoba s invaliditetom'

Naglasila je kako se strategija radila dosta vremena iz razloga što su u Ministarstvu htjeli odraditi i analizirati svaki prijedlog koji je stigao od udruga s osoba s invaliditetom
Vidi originalni članak

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2017. do 2020. godine, ministrica za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je kako se radi o strategiji koja obuhvaća 16 strateških područja sa 87 mjera i 199 aktivnosti. 

- Donošenjem novog dokumenta za razdoblje od 2017. do 2020. godine osigurava se nastavak u kreiranju multisektorske politike promicanja prava osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti s ciljem osiguravanja većeg stupnja kvalitete života u zajednici  za osobe s invaliditetom - istaknula je Murganić. 

Naglasila je kako se strategija radila dosta vremena iz razloga što su u Ministarstvu htjeli odraditi i analizirati svaki prijedlog koji je stigao od udruga s osoba s invaliditetom, a na njoj je radilo 40 članova iz različitih resora. U strategiji su jasno postavljeni ciljevi, odgovorne osobe, precizno su postavljeni i rokovi te predviđena sredstva za realizaciju. 

- Za 2017. godinu iz državnog proračuna osigurana su 323 milijuna kuna, za 2018. godinu 347 milijuna te za 2019. godinu 335 milijuna kuna - poručila je Murganić dodavši kako će se za provedbu strategije osigurati sredstva i iz Hrvatske lutrije, ali i iz EU.
Dosadašnja strategija ovom novom se nadogradila, ističe Murganić, u područjima edukacije i uključivanja osoba s invaliditetom u područje rada.

- Cilj strategije je da se prije svega u društvu jača svijest o osobama s invaliditetom kako bi i oni bili dio društva. Naglasila bih od mjera razvoj smještaja u stambenim zajednicama, da i osobe s invaliditetom budu dio susjedstva, ali i pojačanu uslugu asistenata, a strategijom se ide u smjeru poboljšavanja uvjeta osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu - istaknula je. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • kokan44 21.04.2017.

    rezimo ruke i noge da dobijemo posao.

  • _Maraska_ 21.04.2017.

    Bernardica i ova su u nekoliko mjeseci napravile vise stete u sustavu nego oni prije godinama.

  • papaurban 20.04.2017.

    Trla..baba..lan..!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare