To je to što me zanima!

'Cilj napada je samo sijanje panike i besmisleno razaranje'

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik vlade Tihomir Orešković
Vidi originalni članak

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković u poruci sućuti belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

"Hrvatska vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje. Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže", navodi se u poruci sućuti.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Vlade Orešković oštro osudio napad

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Premijer Orešković je poželio ozlijeđenima brz oporavak i izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim građankama i građanima europske prijestolnice i cijele Belgije, stoji u priopćenju Banskih dvora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova zasad nema podatke o tome ima li stradalih hrvatskih državljana u napadima u Bruxellesu.

Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 28 ljudi.

Kolinda: Osuđujemo sumanute terorističke zločine

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu.

"Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", poručila je Grabar-Kitarović.

"Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti", napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese "iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu".

Kovač: Hrvatska je solidarna s Belgijom i njenim građanima

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu.

"Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima", poručio je Kovač.

"Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Petrov: Zlo nikada neće pobijediti demokraciju

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak je, izrazivši solidarnost s obiteljima žrtava i cijelim belgijskim narodom, istaknuo da zlo nikada neće pobijediti demokraciju.

"Naše su misli s obiteljima žrtava, s njihovom rodbinom i prijateljima, s cijelim belgijskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Zlo nikada neće pobijediti demokraciju", napisao je Petrov na svom facebook profilu.

 Izrazivši sućut obiteljima poginulih, predsjednik SDP-a Zoran Milanović na svom facebook profilu poručio je kako nas bezuman akt mržnje i nasilja u Bruxellesu upozorava da u borbi protiv terorizma, najvećeg zla današnjice moramo stajati ujedinjeni. "Pred Europom se nalaze izazovi i prijetnje pred kojima ne smijemo pokleknuti jer koliko god svijet bio surov, naša je dužnost da stanemo u obranu temeljnih ljudskih vrijednosti i slobode", napisao je Milanović. 

 Kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina poručio je da je užasno to što se događa u srcu EU. "Izražavam sućut europskim građanima, a posebno obiteljima stradalih. Ovo je napad na vrijednosti na kojima je nastala slobodna Europa", napisao je Komadina na svom facebook profilu.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Sluga Janko 22.03.2016.

    Cilj napada teroristov je pobiti čim više ljudi, da je cilj samo sijanje panike i besmisleno razaranje ti teroristi bi imali nekog srca i nebi postavili bombu tamo gdje je najviše ljudi, možda se ipak Orešković boji samo to neće pokazati

  • LolaLola 22.03.2016.

    Ništa tu ne koristi izjavljivati i misliti i suosjecati. Mjere treba poduzeti. S tim kasnite godinu- dvije.

  • efteling 22.03.2016.

    Kad se razaraju arapske zemlje to je za dobro arapa koji zive pod diktaturama.Kad ovi uzvrate onda je to napad na demokraciju.koju i ciju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare