Obavijesti

News

Komentari 49

'Cilj napada je samo sijanje panike i besmisleno razaranje'

'Cilj napada je samo sijanje panike i besmisleno razaranje'
1

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik vlade Tihomir Orešković

VIDEO

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković u poruci sućuti belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

"Hrvatska vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje. Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže", navodi se u poruci sućuti.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Vlade Orešković oštro osudio napad

Pokretanje videa...

00:33

Premijer Orešković je poželio ozlijeđenima brz oporavak i izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim građankama i građanima europske prijestolnice i cijele Belgije, stoji u priopćenju Banskih dvora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova zasad nema podatke o tome ima li stradalih hrvatskih državljana u napadima u Bruxellesu.

Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 28 ljudi.

Kolinda: Osuđujemo sumanute terorističke zločine

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu.

"Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", poručila je Grabar-Kitarović.

"Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti", napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese "iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu".

Marko Lukunić/PIXSELL

Kovač: Hrvatska je solidarna s Belgijom i njenim građanima

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu.

"Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima", poručio je Kovač.

"Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Petrov: Zlo nikada neće pobijediti demokraciju

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak je, izrazivši solidarnost s obiteljima žrtava i cijelim belgijskim narodom, istaknuo da zlo nikada neće pobijediti demokraciju.

"Naše su misli s obiteljima žrtava, s njihovom rodbinom i prijateljima, s cijelim belgijskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Zlo nikada neće pobijediti demokraciju", napisao je Petrov na svom facebook profilu.

 Izrazivši sućut obiteljima poginulih, predsjednik SDP-a Zoran Milanović na svom facebook profilu poručio je kako nas bezuman akt mržnje i nasilja u Bruxellesu upozorava da u borbi protiv terorizma, najvećeg zla današnjice moramo stajati ujedinjeni. "Pred Europom se nalaze izazovi i prijetnje pred kojima ne smijemo pokleknuti jer koliko god svijet bio surov, naša je dužnost da stanemo u obranu temeljnih ljudskih vrijednosti i slobode", napisao je Milanović. 

 Kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina poručio je da je užasno to što se događa u srcu EU. "Izražavam sućut europskim građanima, a posebno obiteljima stradalih. Ovo je napad na vrijednosti na kojima je nastala slobodna Europa", napisao je Komadina na svom facebook profilu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe