To je to što me zanima!

Civile ubijene u Dvoru na Uni ubili su pripadnici Armije BiH?

Prema izvješćima članovi danskog bataljuna vidjeli su egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, kao i da su pripadnici Armije BiH ubili dvije žene i jedno dijete
Vidi originalni članak

Iz izvještaja koji su pripadnici UNCRO-a tijekom akcije Oluja s terena slali u središnjicu UN-ovih mirovnih snaga u Zagrebu nameće se pitanje jesu li pripadnici Armije BiH ubili devet hendikepiranih civila u Osnovnoj školi Dvor, piše Večernji list koji je te izvještaje dobio u posjed.

U izvještaju tako stoji da su članovi danskog bataljuna vidjeli egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi koja je djelo 5. korpusa Armije BiH. Isto tako, u izvještaju stoji da je uočeno da su vojnici 5. korpusa iz vatrenog oružja ubili dvije žene i jedno dijete. 

Izvještaji iz Dvora na Uni upozoravaju i na brojne slučajeve korištenja civila kao ljudskog štita.

Dio izvještaja objavio je gastronomski stručnjak Veljko Barbieri koji se kao časnik za odnose s UN-om zatekao i na području Dvora. Za Večernji je izjavio da je izvješće dobio tajnim putem i da je potpuno vjerodostojno. Dodao je da se radi o izvješću danskog bataljuna iz kojeg je jasno vidljivo da na tom području nije bilo problem s Hrvatskom vojskom. 

S obzirom da izvještaji odmah nakon Oluje nisu bili poznati Vijeću sigurnosti UN-a za zločine su optužene hrvatske snage. 

Ipak, nakon nekoliko mjeseci i službena izvješća UN-a upotpunjena su ovim dokumentima, a i u nekim srpskim medijima već u rujnu 1995. godine pojavile su se tvrdnje da su za zločine nad Srbima tijekom Oluje krivi muslimanski vojnici. 

Idi na 24sata

Komentari 93

  • orao3119 03.03.2012.

    sve u svemu rat je rat.netko ima sreće a netko nema.kratko i jasno

  • crna55bitch 03.03.2012.

    Koja naknadna pamet!Ubili su ih Srbi,zato se sad i traži panično krivac!Odale ih uniforme i kalaši.Zbog toga ih ne mogu pripisati Hrvatima,pa brže-bolje hajd*,utrapi to Muslimanima!EE,serbi,stvarno vas vole protestanti iz EU.

  • brpljok 02.03.2012.

    A zašto nitko nepita za Vukovar, nije istina da su nas samo desetorica napadali, ubijali i palili, ispada da su išli okolo po cijeloj Hrvatskoj i pravili pizdarije. srbo-četnička propaganda, ponosan sam što sam bio dragovoljac. Ajmo sada opletite po meni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare