To je to što me zanima!

Čokolada sve skuplja! Kakaovcu raste cijena za čak 150 posto!

Zbog rasta cijene kakaovca neke bi slastice mogle koštati 200 posto više, a cijene će određivati količina čokolade u proizvodu
Vidi originalni članak

Cijena kakaovca narasla je za 150 posto te je trenutačno najveća u posljednjih pola stoljeća, piše Danas.hr.

Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade i slatkog koji će ih na kraju morati korigirati svoje cijene proizvoda.

FANTASTIČAN OKUS U čokoladni liker idu puding i rum, a gotov je u brza tri koraka

- U zadnjih godinu dana cijena kakaovca je porasla više od dva i pol puta, kakaovac je sastavni dio svakog slatkog proizvoda, uključujući i čokoladu. Riječ je o relativno slaboj berbi kakaovca u zapadnoj Africi, gotovo sav kakaovac dolazi iz zapadne Afrike i to je dovelo do toga da je porasla cijena - kazao je za RTL Danas Mario Müller, član Uprave Kraša.

 Ovakvo kretanje cijena utječe na poslovanje svih proizvođača na svijetu, pa tako i hrvatskih.

USPORAVA RAST INFLACIJE Inflacija na 4,1 posto: Najviše su poskupjeli restorani i hoteli, za deset posto, hrana za 6,5 posto

- Vjerujem, kao i svi ostali proizvođači da ćemo biti prisiljeni nešto korigirati svoje cijene u narednom periodu, uvjeren sam da to neće biti veliki postotak povećanja, ni približno ovome o čemu sam ranije govorio o rastu cijene sirovina, ali ako cijena bude ostala na ovom nivou mi ćemo biti prisiljeni blago korigirati cijene. 10-ak posto, ne više od toga - ističe Müller.

Neki dobavljači, već su najavili nove cjenike. Zbog porasta cijene kakaovca, cijene će morati dizati i proizvođači slastica.

- Cijene će vjerojatno skočiti i do 200 posto, od danas pa do sljedeće godine, ali uglavnom dobavljači si isto ne mogu pomoći - ističe Darko Židak, vlasnik slastičarnice u Sesvetama.

O cijenama torti i kolača kaže da će zavisiti o tome koliko koji kolač sadržava čokolade.

- Nije problem toliko u cijeni, jer kupci su uvijek spremni platiti za nešto dobro, lijepo i fino, veći je problem hoće li čokolade biti ili je neće biti, rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 23.02.2024.

    Gonite se svi u 100 pm pohlepnih

  • STorm5 23.02.2024.

    Ajd ne kukajte jer pod čoksu prodajete šećerne table u kojima je postotak kakaa mizeran. U malo kojoj čokoladi danas ima pristojan postotak kakaa. Sve same boje, šećer, masnoća i umjetne arome. Jedino one od 70% kakaa jesu prave čokse, ostalo je šrot i otrov.

  • Hibiskus2 23.02.2024.

    još malo pa ni čokolade da me utješi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare