To je to što me zanima!

COP27: Egipatski izaslanik odbacio 'smiješna' izvješća o špijuniranju pojedinih delegata

Jedna osoba rekla je da je njemačka policija poslala e-mail kojim je upozorila delegate na "otvoreni i tajni nadzor fotografiranjem i snimanjem videa" koje obavljaju egipatski agenti
Vidi originalni članak

Posebni izaslanik Egipta na klimatskoj konferenciji COP27 je u ponedjeljak kao "smiješna" odbacio izvješća da njegova zemlja špijunira neke od delegata.

Reuters je, citirajući tri osobe upoznate s temom, izvijestio da je njemačka savezna policija upozorila delegaciju svoje zemlje na samitu u Šarm el-Šeiku da njene članove možda špijuniraju egipatski sigurnosni agenti.

'NISMO PORAŽENI' COP27: Deseci aktivista okupili se iz solidarnosti s 'ušutkanim' borcima za ljudska prava

Jedna od osoba je rekla da je njemačka policija poslala e-mail kojim je upozorila delegate na "otvoreni i tajni nadzor fotografiranjem i snimanjem videa" koje obavljaju egipatski agenti.

Prošlotjedni komentari njemačkog kancelara Olafa Scholza o stanju ljudskih prava u Egiptu izazvali su mogućnost nadzora, rekla je ta osoba.

- Već na prvi pogled, čini se smiješnim jer je to otvoreni događaj, zašto bi stoga postojao neprimjeren nadzor na otvorenom događaju gdje svi mogu šetati?- rekao je Wael Aboulmagd, posebni izaslanik Egipta pri predsjedništvu COP27-a na tiskovnoj konferenciji.

VELIKA ULAGANJA U ŽELJEZNICU COP27: Plenković kaže da 80 posto Hrvata podržava mjere protiv klimatskih promjena

Kazao je da su neki delegati iz zemalja u razvoju izvještaje o tom pitanju shvatili kao "očito namjerno odvraćanje pažnje" bogatijih zemalja koje pokušavaju smanjiti svoje obveze u borbi protiv klimatskih promjena.

- Druge delegacije, i osobito iz zemalja u razvoju, govore da ovo izgleda kao odvraćanje pažnje- dodao je Aboulmagd.

Dužnosnik iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova je krajem tjedna rekao da od sudionika očekuje da će "moći raditi i pregovarati pod sigurnim uvjetima".

AMBICIOZNI PROJEKTI Plenkijeva egipatska obećanja: Vlakovi na baterije, izgradnja Doline vodika, sadnja stabala...

- U tu svrhu, u neprestanoj smo komunikaciji s egipatskom stranom- izjavio je dužnosnik, koji je pristao razgovarati pod uvjetom da ostane anoniman.

Scholz je u utorak rekao da je domaćinima COP27-a skrenuo pozornost na pitanje zatvorenika i štrajkaša glađu Alaa Abd el-Fattaha, istaknutog aktivista i blogera osuđenog na pet godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih vijesti.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • inžinjer 14.11.2022.

    Pa naravno da Egiptom vlada diktator koji je svrgnuo legalno izabrani vlast i silom ugušio prosvjede. A sada za amere i Izrael špijuniranju Nijemce koji su došli u goste.

Komentiraj...
Vidi sve komentare