To je to što me zanima!

Ćorić o poplavi u Selskoj: Za taj cjevovod nema dokumentacije za sufinanciranje iz Plana

Ministar Ćorić i zagrebački gradonačelnik Tomašević razgovarali su o modernizaciji vodoopskrbne mreže u Zagrebu i gospodarenju otpadom na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja
Vidi originalni članak

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas su imali sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gdje su razgovarali o modernizaciji vodoopskrbne mreže u Zagrebu i gospodarenju otpadom, prenosi RTL.

Podsjetimo, na Selskoj cesti je dva puta u par dana došlo do puknuća magistralnog cjevovoda. Kaotičan prizor šokirao je građane, nanio velike štete, poplavljeni su stanovi, škole, podrumi, a promet tim dijelom grada danima je u kaosu i bit će u kaosu do kraja sanacije.

POTRES JE OŠTETIO CIJEVI? Atalić o poplavi u Selskoj ulici: 'U budućnosti se defitinitvno mogu očekivati slični incidenti'

- Gradonačelnik i ja imali smo danas dvije teme. Jedna se tiče havarije na području Selske ulice i sanacije vodovodne mreže. Obavijestio sam gradonačelnika o projektima iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak koji su planirani u narednom razdoblju. Grad Zagreb bit će financiran u okviru 33 projekta koja su dostavljena prema Ministarstvu, odnosno, Hrvatskim vodama za sufinanciranje. Nažalost, Selska nije među tim projektima - rekao je ministar Ćorić.

PRASTARE CIJEVI POD GRADOM Milijuni cure: 'Zagreb godišnje gubi 250 milijuna kuna na vodi'

- Gradonačelnik Tomašević se obvezao sa svoje strane u kratkom vremenskom roku pristupiti izradi projektne dokumentacije za sanaciju vodovodne mreže. Mi ćemo od Ministarstva i Hrvatskih voda i dalje inzistirati na sufinanciranju vodovodne mreže. Taj projekt započeo je 2018. godine, s oko 100 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dok se ne dogode ovakve situacije, sanacija vodovodne mreže najčešće nije top tema na stolovima lokalne samouprave, međutim ovakve situacije nas podsjete da mrežu treba obnavljati i to je nažalost slučaj i u Zagrebu. Postignuta je suglasnost da ovaj proces treba biti kontinuiran. Gradonačelnik je izrazio spremnost da će sljedeću godinu posveti upravo rješenju ovog problema. Svjesni smo činjenice da gubici koji su u RH na oko 50 posto jesu nešto što ne trebamo tolerirati i upravo sam zato zadovoljan tim dijelom sastanka - napomenuo je Ćorić.

Projektna dokumentacija postoji, ali nije spremna

Razgovarali su i o gospodarenju otpadom. 

- Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti partner je svim jedinicama lokalne samouprave u kreiranju učinkovitog sustava za gospodarenje otpadom, podsjetio je Ćorić. ''U Gradu Zagrebu rekao bih da taj odnos mora biti i više nego partnerski jer je Zagreb s obzirom na količinu i kompleksnost posebno zanimljiva jedinica lokalne samouprave. Vjerujemo da će naredno razdoblje donijeti s jedne strane i financijske konstrukcije, a onda i realizaciju projekata koji su od iznimnog značaja. Gradonačelnik je u svim temama na visokoj razini upućenosti. Ovakvim sastancima se veselimo jer iskoraci mogu biti zaista veliki - rekao je Ćorić.

SANACIJA TRAJE DO PETKA Radnici zatrpali rupu u Selskoj, tijekom dana svi će dobiti vodu

Tomašević je rekao da ovo nije bio prvi sastanak koji su imali što se tiče gospodarenja otpadom, ali s obzirom na puknuće cjevovoda, htjeli su vidjeti kako mogu ubrzati sanaciju.

- Govorimo o nekih 55 milijuna kuna iz Nacionalnog plana koje bismo u kratkom roku mogli povući za sanaciju vodovodne mreže. Što se tiče Selske, postoji neka projektna dokumentacija, ali nije još spremna. Na tome ćemo raditi. Tu su i projekti vezani za odvodnju. Činjenica je da se toliko dugo nije ulagalo u mrežu nije dobro, sad se pojavljuju i nažalost posljedice toga. Razvoj grada ne prati razvoj mreže - rekao je Tomašević.

Zakon o obnovi

Na sastanku su razgovarali i o izgradnji sortirnice i kompostane.

- Trebat će još tehničkih sastanaka da konačno vidimo da se maknemo s mrtve točke i da počnemo na bolji način upravljati otpadom. Vjerujem da će biti dobra suradnja između Ministarstva i Grada na dobrobit građana - rekao je Tomašević.

FONTANA IMAMO I PREVIŠE Zagrebe, zagrebi pod zemlju, sve je trulo ispod površine

Gradonačelnik je komentirao i Zakon o obnovi i hoće li taj zakon ubrzati samo obnovu.

- Mislim da hoće. Moram priznati da nisam još vidio detaljno zakon. Ono što sam vidio vezano uz financiranje je da će biti potpuno javno. Mislim da je korak u dobrom smjeru. Imovinsko pravne odnose ne može se raspetljati u kratkom roku. Na ovaj način vjerujem da će se to ubrzati - rekao je Tomašević.

Tomašević je objasnio i gdje je otišlo 300 milijuna eura. Kaže, na različite transakcije između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

PROMO Uklonjeno više od 10 kubika otpada nagomilanog na dnu plaže Portina u Pločama

- Za kupovinu zemljišta velikih koji su se i stavili u proračun da bi se kakti prodali, a svi znamo da se radi o fiktivnoj prodaji. A nisu se uložili u ono što treba, naprimjer, vodovodnu mrežu. To nije mali novac - rekao je Tomašević.

Incident u Gundulićevoj

Nije htio komentirati navode bivšeg pročelnika za financije Slavka Kojića koji je rekao da je taj novac potrošio SDP jer su oni tada bili na vlasti u Holdingu te se pitao dokad će aktualna vlast svaljivati na onu staru.

- Nemam potrebu komentirati, ne znam zašto bih i trebao. U neke njihove stare političke svađe isto ne mislim ulaziti - rekao je Tomašević. 

OSIJEK: IZBJEGNUTA TRAGEDIJA Komad fasade pao sa zgrade u kolica s bebom, majka je u šoku

Što se tiče incidenta u kojem je na dijete i ženu u srijedu pao dio žbuke sa zgrade na uglu Gundulićeve i Ilice za koju se ispostavilo da je gradska imovina, Tomašević je rekao da nije dovoljno upoznat sa slučajem.

- Ako postoji odgovornost grada, naravno da ćemo priznati i vidjeti kako da se to više nikad ne dogodi. Radile su se i prije intervencije. Nakon drugog potresa u Petrinji bila je inicijativa građana da se osigura siguran prolazak. U dobrom dijelu je to i napravljeno, vatrogasci su skidali opasne elemente. U ovom slučaju treba konkretno utvrditi okolnosti - kazao je Tomašević.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Aurora2 30.09.2021.

    ako je lakše prvo napravite cjevovod , neće se nikome ukrasti komad zemlje ako  se ispod nečijeg vlasništva prokopa  i postavi nova cijev ,a onda će biti neugodno i onima koji trebaju izraditi dokumentaciju pa će se požuriti ,možda stigne i prije kopanja

  • jozicalen9 30.09.2021.

    Da da treba po Čoriću i Hdz-eu čekati da se rodi opet Tito i da napravi vodovodnu mrežu u Zagrebu.

  • jozicalen9 30.09.2021.

    Da kad je u pitanju obnova Zagrebačkog Vodovoda onda nema dokumentacije i nema za to novaca kaže Čorić a kad treba u Hercegovinu i njihovoj crkvi i Čoviću iskeširati po milijardu kuna onda ne treba nikakva dokumentacija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare