To je to što me zanima!

"Crno zlato": Pad cijena nafte udar je na svjetsku ekonomiju

Stručnjaci procjenjuju da će cijena nafte padati, a da bi trgovanje naftom po cijeni od 40 dolara moglo gurnuti neke zemlje u siromaštvo. Kod nas će cijene padati
Vidi originalni članak

Spuste li se cijene barela nafte ispod 40 dolara po barelu, to bi moglo ostaviti trajne posljedice ne samo na svjetsku ekonomiju, nego i na geopolitiku.

Analitičari se slažu da bi cijena barela mogla i dalje padati. Američki konzultant Jeffrey Gundlach upozorio je da bi geopolitičke posljedice mogle biti zastrašujuće. On očito cilja na probleme u kojima će se naći Saudijska Arabija i Rusija, koja se ponovno mora pripremiti na neimaštinu, ali i druge zemlje koje su velike izvoznice nafte.

" Posljedice su različite od ekonomije do ekonomije"

- Teško je govoriti o najnižoj granici izdrživosti za kompanije, ali mislim da je 40 dolara po barelu donja granica - smatra domaći konzultant za energetiku Davor Štern, koji podsjeća da je cijena iznosila 10 dolara po barelu. Posljedice će, kaže, osjetiti i zemlje orijentirane na uvoz nafte, među kojima je i Hrvatska.

- Posljedice su različite od ekonomije do ekonomije. Dugoročne posljedice su da će se smanjiti prihodi proračuna zemalja od poreza na naftne derivate, zatim ulaganja, a to će posljedično dovesti do smanjenja zaliha. Zato će cijene opet rasti - prognozira Štern.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako će se cijela naftna industrija morati prilagoditi uvjetima na tržištu.

- Dobra vijest za građane u RH koja ovisi o uvozu je da će u tom slučaju cijene nafte i plina padati - rekao je.

Novotny je uvjeren da će se manji prihodi od poreza kompenzirati većom potrošnjom.

24sata
Idi na 24sata

Komentari 106

  • 25.08.2015.

    Nama ni najpovoljniji razvoj situacije ne ide u korist ! , pametni narodi i iz najlosije varijante uspiju izvuci neku korist ! mi smo ocito sami sebi teret .

  • user_130878 25.08.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

  • Ilija Lopar 25.08.2015.

    sto je god jeftinija to je bolje za mene vise cu vozit I manje mi para iz dzepa ide

Komentiraj...
Vidi sve komentare