To je to što me zanima!

Crveni Fićo dobiva spomenik u Osijeku, ali sada on gazi tenk!

Odbor za branitelje Osijek je još prije nekoliko godina inicirao gradnju i postavljanje spomenika jer je scena crvenog Fiće kojeg na raskrižju gazi tenk JNA obišla svijet
Vidi originalni članak

Na trgu Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku, upravo na mjestu gdje se prije 20 godina i odigrala poznata ratna scena, uskoro bi trebao biti postavljen spomenik osječkom crvenom Fići. Odbor za branitelje Osijek još je prije nekoliko godina inicirao izgradnju i postavljanje spomenika jer je scena crvenog Fiće kojeg na raskrižju gazi tenk JNA obišla cijeli svijet i postala simbolikom rata u Hrvatskoj.

Fićo je postao simbol otpora građana Osijeka pred agresorom. Vozač fiće, neustrašivi branitelj Branko Breškić, danas na žalost više nije među živima, ali je podržao našu ideju da spomenikom odamo počast njegovom Fići koji je toga dana, 27. lipnja 1991. godine i zaustavio vojsku JNA u pohodu na grad - kazao je Miljenko Kolobarić, predsjednik Odbora za branitelje.

Od nekoliko ideja za spomenik zaživjela je ona koja prikazuje tenk, poluzakopan u tlo, sa cijevima prema dolje i crvenog Fiću koji gazi preko tenka. Spomenik bi trebao ugledati svijetlo dana 27.lipnja, na godišnjicu toga događaja.

>>> Više pročitajte na portalu SiB

Idi na 24sata

Komentari 64

  • DANIELM_1 07.04.2011.

    bilo je i vrijeme, da to ne padne u zaborav za buduća pokoljenja, ipak je fićo jedan od simbola početka otpora nametnutoj nam agresiji! svaka čast

  • gandi1 07.04.2011.

    Dobra ideja, puno sjećanja i simbolike. A, i spomenik netko morati postaviti, tako da će ljudi raditi i nadamo se zaraditi ponešto. Fićo mora biti crven, nikakav drugačiji ne dolazi u obzir, onda to nije to sjećanje, ako bude drugačije boje.

  • sjenoviti 07.04.2011.

    Pa neka sada netko kaze da fico nece trajati vjecno. ...Svi pamtimo taj dogadaj i ideja je jako dobra....

Komentiraj...
Vidi sve komentare