To je to što me zanima!

Crvenim kmerima sude zbog ubojstava čak 1,8 milijuna ljudi

Nekadašnji dopredsjednik, bivši ministri vanjskih poslova i socijalne skrbi te bivši predsjednik optuženi su za genocid, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i ubojstvo
Vidi originalni članak

Danas u Phnom Penu, glavnom gradu Kambodže, počinje suđenje četvorici vođa Crvenih kmera pod čijom je četverogodišnjom vladavinom između 1975. i 1979. ubijeno najmanje 1,8 milijuna ljudi. Nekadašnji dopredsjednik Kambodže Noun Chea, bivši ministar vanjskih poslova Leng Sary i bivša ministrica socijalne skrbi, inače njegova supruga, Ieng Thirith te nekadašnji predsjednik države Khieu Samphan izaći će pred sud pod optužbama za genocid, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti te ubojstvo, no svi tvrde da nisu krivi.

- Riječ je o vjerojatno najtežem zločinu počinjenom od Drugoga svjetskog rata i vjerujem da brojni Kambodžanci još čekaju odgovore na pitanje što se dogodilo s njihovim najmilijima koji su nestali u to teško vrijeme - kaže Andrew Cayley, tužitelj koji u procesu predstavlja međunarodnu zajednicu.

Vjeruje se da će tijekom suđenja u javnost izaći i novi dokumenti o ulozi SAD-a, Kine i Velike Britanije u održavanju promaoističkog režima.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • jethro_tuller 27.06.2011.

    strasno je sta je covjek u stanju napravit. pol pot i njegovi crveni kmeri istrijebe vise od trecine stanovnistva. to je bilo 70-ih,a dan danas nismo nista pametniji...zaslosno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare