To je to što me zanima!

Čudesni mauzoleji: Kakve sve tajne kriju najljepše grobnice

Express donosi najimpresivnija djela hrvatske sakralne arhitekture. Domaći velikani i plemenitaši svojim su vječnim počivalištima i nakon smrti pokazivali moć
Vidi originalni članak

Da, prije svega su to grobnice, ali i prava umjetnička remek-djela, čija se kulturna vrijednost u Hrvatskoj katkad zaboravlja. Putovanje diljem zemlje, u potrazi za nekim od najljepših primjeraka mauzoleja - od okolice Zagreba do Dubrovnika, pokazalo je samo djelić bogatstva domaće sakralne arhitekture. 

Jedan dio “mozaika” je Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Ivana Meštrovića, neformalno Meštrovićev mauzolej. Nalazi se na brežuljku iznad Petrova polja, kod Otavica, u Dalmatinskoj zagori, zavičajnom kraju jednog od najvećih kipara 20. stoljeća. 

Arhitektonski biser počeo je graditi ‘30-ih godina s tim da kapela do danas nije potpuno dovršena. Osim domaćega crnoga ličkog te crvenog i žutog kotorskog kamena, upotrijebljen je i sivozeleni kamen iz Belgije, a prozorski otvori zatvoreni su pločama od oniksa. 

Tijekom Domovinskog rata crkva je bila na okupiranom području. Služila je kao vojno uporište agresorima i pretrpjela je znatna oštećenja. 

Osim oštećenja reljefa, zidova i alabasternih ploča na prozorima, sav je pokretni inventar, uključujući brončane reljefe, nestao, zemljište oko objekta je minirano, a šuma zapaljena i uništena.

>>> Cijeli tekst pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Gordana Firšt 21.10.2014.

    Čovjek sanja svoj san, uzima kamen, slaže ga i njime oblikuje svoje misli. Slaže kamen do kamena, red po red sve do kupole okrugle, ko oko, što u nebeske visine neumorno gleda. Gleda oko, dušom stvoritelja svoga, radnika kamenoga. Dugo gleda i danas, još, kad stvoritelja mu nije više. Plaće oko, kad padaju kiše i raduje se suncu po cio dan, dok ono oko njega kruži. Oko ne trepće ni kad divljaju oluje ni kad mu snijeg pogled prijeći. Ne trepće i gleda i u nebesima traži onog, što ovo vječno kameno oko na zidima kamenim stvori.

  • sivisokol2255 21.10.2014.

    kad će nastavak

  • melidony 21.10.2014.

    Umjetnička i arhitektonska djela jesu ali ni njihovi vlasnici, ni itko drugi ,ništa od toga ne nosi sa sobom u drugi svijet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare