To je to što me zanima!

Čudesni oporavak Crobexa: Najveći porast u 10 godina

Hrvatske dionice u ponedjeljak su rekordno rasle. Crobex nikad nije toliko skočio. Najviše su rasle, više od 30 posto, Ledo, Riječka banka, Ingra...
Vidi originalni članak

Već u prvim minutama nakon otvorenja Zagrebačke burze Crobex je skočio više od deset posto. Hrvatska investicijska zajednica pokazala je da vjeruje državnim jamstvima. Ta su jamstva tijekom vikenda bankama dale najmoćnije države svijeta, ali i Hrvatska. Ivan Šuker iz New Yorka je najavio državno osiguranje štednih uloga do 50.000 eura. Većina svjetskih burzi “zazelenjela” se zbog ovih vijesti. London je “skočio” šest posto, Sidney pet. Čak 40 dionica na Zagrebačkoj burzi blokirano je u prvoj polovici dana zbog poskupljenja većeg od deset posto, a Crobex je, u odnosu na “crni petak”, završio na 15,93 posto. U 10 godina ovo je najveći rast. To je dvostruko više od najvećega jednodnevnog rasta u posljednjih 6 godina, koji je bio 7,91 posto.
- To je, prema mome sudu, reakcija na dogovor državnih čelnika o bankama, ali to je dnevna reakcija - kaže Iztok Likar, urednik portala Hrportfolio.com. Prema Likaru, Crobex će idućih dana najviše ovisiti o indeksima američkih burzi, koji s poslovanjem u Hrvatskoj nemaju nikakve veze, ali ih naši investitori iz psiholoških razloga oponašaju.
- Mislim da je do preokreta na našoj burzi došlo prije svega zbog umirujućih vijesti od guvernera do ministra financija - kaže Mladen Ostrički, direktor brokerske kuće Rast. Najviše su rasle, više od 30 posto, dionice Leda, Riječka banka, Ingra...

GRAĐANI NOVAC S RAČUNA POHRANJUJU U SEFOVE?
Unatrag nekoliko dana građani su razgrabili sefove u Zagrebačkoj, Privrednoj te Raiffeisen banci, a u Erste banci je bilo slobodnih. U Zabi su objasnili da je zakonom zabranjeno pohranjivati gotovinu u sef, no u Privrednoj, RBA te Erste banci ne kontroliraju klijente. Sefove unajmljuju uglavnom na godinu dana, za što moraju odvojiti, ovisno o veličini sefa i banci, od 260 do 1300 kuna. Mjesečni najam stoji od 35 do 180 kuna.

Pokriva li osiguranje novac svih štediša u bankama?
- Ne, primjerice novac onih koji su dogovorili za 30 posto veću kamatu od navedene u prospektu banke nije osiguran.
Je li posebno osiguran svaki račun klijenta u jednoj banci?
- Ne, štedišama su osiguranjem pokriveni svi računi u jednoj banci. Ima li netko novac u dvije banke, za svaku dobije osiguranje. Osiguran je i novac na tekućim i žiro računima, kao i kunska ili devizna štednja te stambena štednja.
Što je sa životnim osiguranjem građana, je li taj novac osiguran?
- Ne, mi sa životnim osiguranjima nemamo apsolutno ništa i takva nisu obuhvaćena sustavom osiguranja depozita.
Isplaćujete li osiguranje i štedišama štedno-kreditnih zadruga?
- Ne, novac u štedno-kreditnim zadrugama nije osiguran.
U slučaju stečaja banke čeka li se dugo na isplatu osiguranja?
- Ne, do 90 dana. Štediša najprije mora podnijeti zahtjev za isplatu.

(Na pitanja je odgovorio Vinko Radić iz Državne agencije za zaštitu štednih uloga)

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 25sat 14.10.2008.

    ma kog oni j...? kao i INA sa sniženjem od nekoliko lipa, nakon poskupljenja od nekoliko kuna

  • liticar 14.10.2008.

    Zašto je moj komentar izbrisan? Napisao sam da Riječka banka više ne postoji i da ju je kupio Erste & Steiermärkische Bank.

  • gstank21 13.10.2008.

    Nek nas gaze,kad nismo za drugo ništa.(Jad i kukavelj)

Komentiraj...
Vidi sve komentare