To je to što me zanima!

Curenje vode u Fukushimi je 'ozbiljan radijacijski incident'

Zaražena voda sadrži čak 80 milijuna bekerela radijacije po litri, dok je normalna razina oko 150 bekerela. Elektranu su prije dvije godine pogodili potresi i tsunami
Vidi originalni članak

Ovotjedno curenje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi, koje je prvotno označeno kao incident najniže, prve razine, sada je klasificirano kao "ozbiljan radijacijski incident" treće razine na međunarodnoj ljestvici INES, prenosi RT.

"Sudeći prema količini i gustoći radijacije u zaraženoj vodi, treća razina ja prikladna", stoji u dokumentu korištenom tijekom susreta povjerenika japanske Nuklearne regulatorne uprave (NRA) u srijedu.

Zaražena voda sadrži čak 80 milijuna bekerela radijacije po litri, dok je normalna razina oko 150 bekerela. Prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, svaki porast na ljestvici INES predstavlja deseterostruki porast u težini radijacije.

Elektranu su prije dvije godine pogodili potresi i tsunami uzrokovavši najveću nuklearnu katastrofu nakon Černobila 1986. godine. Incidenti u Fukushimi i Černobilu bili su karakterizirani kao incidenti sedme razine.

>> TEPCO napokon priznao: Radioaktivna voda curi u ocean

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 21.08.2013.

    Ipak sve se vise cini da oni Japanski Godzila filmovi se jako blize stvarnosti sa ovim radioaktivnim otpadom. Isto kao u svakom filmu katastrofe New York bude potopljen, srusen, zaledjen itd... I tako ima tih filmova

  • MarijanMarciuš 21.08.2013.

    Voda nije zaražena jer se ne radi o biološkom onečišćenju, već kontaminirana radioaktivnim tvarima! Doista katastrofa od prijevoda. Nevjerojatno što ovi autori članaka rade na 24sata!

  • tojekali 21.08.2013.

    ne znam čemu toliki napredak tehnike i tehnologije kad moramo još uvijek za elektriku koristit nuklearke, a kad se nešto pokvari i počne katastrofa, nismo sposobni to brzo i efikasno sanirati bez uništavanja okoline.

Komentiraj...
Vidi sve komentare