To je to što me zanima!

Cvjetaju opasne alge: Poljska zatvorila plaže na obali Baltika

Radi se o plavo-zelenim toksičnim algama koje predstavljaju zdravstveni rizik zbog cijanobakterija. Cvjetanje koje traje tjedan dana je vrlo intenzivno zbog toplinskog vala
Vidi originalni članak

Poljske zdravstvene vlasti zatvorile su niz plaža na obalama Baltičkog mora zbog cvjetanja toksičnih algi uzrokovanog valom vrućine koji je pogodio zemlju, javlja u četvrtak AFP.

"Plivanje je zabranjeno na osam plaža uzduž otvorenog mora, kao i 20 plaža u Gdanjskom zaljevu, zbog pojave cijanobakterija", kazao je Tomasz Augustyniak, zdravstveni inspektor na sjevernu pokrajinu Gdanjsk.

"Radi se o plavo-zelenim toksičnim algama koje predstavljaju zdravstveni rizik", kazao je i pojasnio da je cvjetanje koje traje tjedan dana "vrlo intenzivno" zbog toplinskog vala koji traje već dulje vrijeme.

Upozorio je da su nitrati i fosfati iz umjetnih gnojiva i kanalizacije onečistili Baltik i potaknuli masovno cvjetanje algi. Alge koje ugibaju potom pokreću vrlo složene organske procese koji isisavaju sav kisik iz voda Baltika i tako se stvaraju "mrtve zone" u kojima morski život više ne može opstati.

U europskom časopisi za geoznanosti "Biogeosciences", znanstvenici su ustvrdili da je u Baltiku došlo do "vrlo ozbiljnog gubitka kisika bez presedana". Baltik, kao relativno malo i zatvoreno more, teško se rješava polutanata jer ne mogu otplutati prema Sjevernom moru. Stoga je Baltičko more, ističu znanstvenici, vrlo osjetljiv eko sustav.

Na obalama Baltika, okruženog s devet zemalja - Estonijom, Danskom, Finskom, Njemačkom, Litvom, Latvijom, Poljskom, Rusijom i Švedskom, živi 16 milijuna ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 26.07.2018.

    Ma to je neki zidar sa balkana oprao noge i unistio im more

  • patagonija1 26.07.2018.

    Ja mislim, da se alge uzbude kad vide tko sve hoda po njima. Pa puštaju otrov

  • Angelina Jolie 26.07.2018.

    Lijepo naše bistro plavo more ❤❤❤❤

Komentiraj...
Vidi sve komentare