To je to što me zanima!

Da, i vi možete pomoći curici koja od rođenja živi u bolnici...

Djevojčica od rođenja živi u bolnici, a osoblje joj zamjenjuje roditelje koji tek ponekad dođu u posjetu... Iz Zaklade Ana Rukavina pozivaju sve one koji joj žele spasiti život da se prijave
Vidi originalni članak

Nakon što smo u nedjelju objavili tekst o teško bolesnoj jednogodišnjoj djevojčici, koja od rođenja živi u bolnici i čeka transplataciju koštane srži, javili su se mnogobrojni dobri ljudi u želji da pomognu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog zakona o zaštiti pacijenata, osobito maloljetnih, iz bolnice tek kratko poručuju da je djevojčica u registru tražitelja donora te da se za nju po protokolu traži pogodni darivatelj među tisućama registriranih.

No više o tome kako pomoći kazali su nam u Zakladi Ana Rukavina:

- U hrvatskom registru trenutačno postoji više od pedeset tisuća donatora, dok je u svjetskom dvadeset i devet milijuna. Kada se pogodni donor ne može naći u zemlji u kojoj se traži, onda se prelazi na pretragu svjetskog registra. Pozivamo ljude da se dobrovoljno registriraju, jer što više donatora, to su veće šanse da se nekom pomogne - objašnjavaju iz Zaklade Ana Rukavina. Tijekom godine organiziraju mnoge ulične akcije prikupljanja uzoraka krvi kako bi se postao donor. Sljedeća takva akcija je u veljači iduće godine.

- U međuvremenu, svi se mogu prijaviti u jednom od sedam hrvatskih Zavoda za transfuzijsku medicinu tj. tipizaciju tkiva KBC-a (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Varaždin, Karlovac, Osijek), svaki radni dan od 8 do 14 sati. Nakon popunjavanja pristupnice, uzet će vam se epruveta krvi te odnijeti u laboratorij za HLA tipizaciju, odnosno, utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti. Da bi bili pogodan donor, morate se s pacijentom podudarati u deset antigena tkivne snošljjivosti. Iako nije jamstvo, u 25 posto slučajeva pogodni donori su braća i sestre. Ako se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi, kontaktirat će vas centar za tipizaciju tkiva i ponovno vas pitati pristajete li na donaciju stanica. Darivatelj može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina - objašnjavaju iz Zaklade te pozivaju da im se jave svi koji žele pomoći ili se odluče biti donori.

Koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice. Kako ovaj postupak nije bezbolan, uzimanje koštane srži radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani, a u bolnici je potrebno biti tri dana.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • zinky 12.12.2016.

    A nitko se nije zapitao zašto roditelji ne mogu dolaziti cesto? Da li žive u istom gradu i nemaju za kruh a pogotovo za kartu za put? Nitko se nije zapitao vec bacate drvlje i kamenje i pravite se pametni

  • 12123 12.12.2016.

    Znab da bi bilo preriskantno ....ali ja bi ppsjetila djevojčicu i dala joj malo majčinske ljubavi...ne one prave jer to samo može ona biološka iako to nemogu nazvati majkom.ako treba okupat cu se u alkoholu .voljela bi da malena osijeti da nije sama i da nas ima puno koji smo uz nju i koji joj želimo svu srecu svjeta da ozdravi.i ja bih donirala koštanu.

  • ping-pong 12.12.2016.

    Držao sam se za leđa i razmišljao kako ću se prijaviti da joj pomognem ako mogu, ali na kraju članka piše od 18-40, a ja imam 43. Volio bih da joj nađu donora i da ozdravi, anđelić mali!

Komentiraj...
Vidi sve komentare