To je to što me zanima!

Da nisu doveli HDZ na vlast, ne bi nas trebali čuvati od HDZ-a

"Samo zamislite", poručio je Vlaho Orepić ovoga vikenda, "kako bi bilo da nema Mosta i da je sva vlast u rukama Karamarka i HDZ-a". Vrlo jednostavno. Da nije bilo Mosta, ne bi bilo ni Karamarka HDZ-a na vlasti.
Vidi originalni članak

"Samo zamislite", prkosno je poručio ovoga vikenda Vlaho Orepić, "kako bi bilo da nema Mosta i da je sva vlast u rukama Karamarka i HDZ-a".

Vrlo jednostavno. 

Da nema Mosta, ne bi bilo ni HDZ-a na vlasti. Most ne bi trebao spašavati državu od HDZ-a, niti bi se Vlaho Orepić morao boriti s Tomislavom Karamarkom oko ovlasti u resoru unutarnjih poslova.

No ovako, Most je izabrao HDZ kao svog partnera, doveo ga na vlast, dao mu resore, dao mu glasove u parlamentu, dao je Karamarku resor nacionalne sigurnosti, dao mu je državu u ruke, da bi sada građanima prodavao priču kako je upravo on jedina brana samovolji Karamarka i HDZ-a.

Orepićeva logika je neoboriva.

Most je doveo HDZ na vlast, Most je ovdje da nas čuva od HDZ-a. Mostu su HDZ i Karamarko bili dobri za dolazak na vlast, ali nisu mu dobri za partnera u toj vlasti. 

"Most u ovom trenutku i u ovim okolnostima", kazao je Orepić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, "ima nemjerljiv doprinos u očuvanju i razvoju demokratskih procesa".

Taj doprinos je definitivno vidljiv.

Nemjerljiv doprinos

Može ga se vidjeti na HRT-u, u resoru kulture, u odnosu prema manjinama, nevladinim organizacijama, neprofitnim medijima, u odabiru ministara u zamjenika ministara, u retorici vlasti, u imidžu zemlje i ostalim "demokratskim procesima". 

Most u svemu tome ima nemjerljiv doprinos. Doprinos koji se doista ničime ne može izmjeriti. Pa ni primijetiti.

Osim imenovanjem Roberta Pauletića za zamjenika ministra.

A koliko je Most posvećen i razvoju demokratskih procesa može se vidjeti i u najnovijem prepucavanju Karamarka i Orepića oko Ante Gotovine. 

Pa tako Karamarko, onaj koji je 2001. godine govorio protiv "političke optužnice" pa zatim kao šef tajne službe i ministar unutarnjih poslova postupao po toj optužnici, a onda u predizbornoj kampanji bježao od pohvala da je on uhitio Gotovinu, nabija Orepiću na nos priču kako je skrivao "topničke dnevnike" i tako blokirao ulazak Hrvatske u EU.

Da bi mu Orepić uzvratio zajedničkom fotografijom s Gotovinom, čovjekom koji je svojim bijegom o optužnice, hrvatske policije, Interpola i Haškog suda također godinama blokirao ulazak Hrvatske u EU.  

Tko ovdje zapravo "doprinosi očuvanju i razvoju demokratskih procesa"? Tko tu provodi zakone i čuva institucije?

Most jedina oporba u zemlji

Orepić je, nažalost, dijelom u pravu. U ovom trenutku kad se SDP bavi samim sobom, a šef oporbe Zoran Milanović više je posvećen očuvanju vlasti u stranci nego rušenju ovakve vlasti, Most je doista jedina oporba u zemlji.

Međutim, taj oporbenjački zanos iscrpljuje se u pokrivanju vlastitih interesa.

Ministar Orepić ne bi ovako nastupio da se nije osobno našao na udaru Karamarka oko nadležnosti u resoru unutarnjih poslova. Da ga šef HDZ-a nije pritisnuo oko kadroviranja u MUP-u, oko diplome Milijana Brkića, oko ovlasti u policiji. 

Svatko se češe gdje ga svrbi, pa tako Orepić, zajedno s Mostom, dreči jedino kad Karamarkov HDZ njega direktno nagazi, ali ne i kad nagazi ostale dijelove društva, koje taj Orepić navodno tako gorljivo nastoji obraniti.

Možda bi doista, kako reče ministar unutarnjih poslova, bilo još gore da je "potpuna vlast u rukama Tomislava Karamarka", ali to ne zvuči nikako drugačije nego kao priznanje da je i sadašnja situacija već dovoljno loša. 

Situacija koju je stvorio Most svojom koalicijom s HDZ-om.

I stoga, mogu nas Vlaho Orepić i Most uvjeravati kako su oni preuzeli na sebe dužnost čuvara hrvatske demokracije, mogu za to čak i preuzimati zasluge koje im ne pripadaju, ali ostaje činjenica da hrvatska demokracija i hrvatsko društvo od njih nema prevelike koristi. Dapače.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 58

  • 23.03.2016.

    citam i ne vjerujem sta se sve pise, kako se vrijedja tudje misljenje tj ako je drukcije od moga. ljudi moji dragi moramo shvatiti da svatko od nas radi svoj posao kako zna i umije....pustimo ga nek obavlja kako klauskog tako i orepica jer dobro je dok su ovdje i jedan i drugi. jedan se previse umislio drugi ga opominje a mi citamo i tu se vracam opet na pocetak i kruzim , kruzim.

  • nebumtirekel 21.03.2016.

    eh druže klaunski, da smo se riješili ostataka i otpadaka bivšeg režima čim se sfrj raspala, sad ne bi čitali tvoje propagandne poruke.

  • msnjaric 21.03.2016.

    Mnogima će vam Karamarko pomrsiti raćune,nećudi me Orepić,al me ćudi što u to sve mješa Gotovinu,nebi se valda General prodo za šaku škuda..

Komentiraj...
Vidi sve komentare