Obavijesti

News

Komentari 58

Da nisu doveli HDZ na vlast, ne bi nas trebali čuvati od HDZ-a

Da nisu doveli HDZ na vlast, ne bi nas trebali čuvati od HDZ-a

"Samo zamislite", poručio je Vlaho Orepić ovoga vikenda, "kako bi bilo da nema Mosta i da je sva vlast u rukama Karamarka i HDZ-a". Vrlo jednostavno. Da nije bilo Mosta, ne bi bilo ni Karamarka HDZ-a na vlasti.

VIDEO

"Samo zamislite", prkosno je poručio ovoga vikenda Vlaho Orepić, "kako bi bilo da nema Mosta i da je sva vlast u rukama Karamarka i HDZ-a".

Vrlo jednostavno. 

Da nema Mosta, ne bi bilo ni HDZ-a na vlasti. Most ne bi trebao spašavati državu od HDZ-a, niti bi se Vlaho Orepić morao boriti s Tomislavom Karamarkom oko ovlasti u resoru unutarnjih poslova.

No ovako, Most je izabrao HDZ kao svog partnera, doveo ga na vlast, dao mu resore, dao mu glasove u parlamentu, dao je Karamarku resor nacionalne sigurnosti, dao mu je državu u ruke, da bi sada građanima prodavao priču kako je upravo on jedina brana samovolji Karamarka i HDZ-a.

Orepićeva logika je neoboriva.

Most je doveo HDZ na vlast, Most je ovdje da nas čuva od HDZ-a. Mostu su HDZ i Karamarko bili dobri za dolazak na vlast, ali nisu mu dobri za partnera u toj vlasti. 

"Most u ovom trenutku i u ovim okolnostima", kazao je Orepić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, "ima nemjerljiv doprinos u očuvanju i razvoju demokratskih procesa".

Taj doprinos je definitivno vidljiv.

Nemjerljiv doprinos

Može ga se vidjeti na HRT-u, u resoru kulture, u odnosu prema manjinama, nevladinim organizacijama, neprofitnim medijima, u odabiru ministara u zamjenika ministara, u retorici vlasti, u imidžu zemlje i ostalim "demokratskim procesima". 

Most u svemu tome ima nemjerljiv doprinos. Doprinos koji se doista ničime ne može izmjeriti. Pa ni primijetiti.

Osim imenovanjem Roberta Pauletića za zamjenika ministra.

A koliko je Most posvećen i razvoju demokratskih procesa može se vidjeti i u najnovijem prepucavanju Karamarka i Orepića oko Ante Gotovine. 

Pa tako Karamarko, onaj koji je 2001. godine govorio protiv "političke optužnice" pa zatim kao šef tajne službe i ministar unutarnjih poslova postupao po toj optužnici, a onda u predizbornoj kampanji bježao od pohvala da je on uhitio Gotovinu, nabija Orepiću na nos priču kako je skrivao "topničke dnevnike" i tako blokirao ulazak Hrvatske u EU.

Da bi mu Orepić uzvratio zajedničkom fotografijom s Gotovinom, čovjekom koji je svojim bijegom o optužnice, hrvatske policije, Interpola i Haškog suda također godinama blokirao ulazak Hrvatske u EU.  

Tko ovdje zapravo "doprinosi očuvanju i razvoju demokratskih procesa"? Tko tu provodi zakone i čuva institucije?

Most jedina oporba u zemlji

Orepić je, nažalost, dijelom u pravu. U ovom trenutku kad se SDP bavi samim sobom, a šef oporbe Zoran Milanović više je posvećen očuvanju vlasti u stranci nego rušenju ovakve vlasti, Most je doista jedina oporba u zemlji.

Međutim, taj oporbenjački zanos iscrpljuje se u pokrivanju vlastitih interesa.

Ministar Orepić ne bi ovako nastupio da se nije osobno našao na udaru Karamarka oko nadležnosti u resoru unutarnjih poslova. Da ga šef HDZ-a nije pritisnuo oko kadroviranja u MUP-u, oko diplome Milijana Brkića, oko ovlasti u policiji. 

Svatko se češe gdje ga svrbi, pa tako Orepić, zajedno s Mostom, dreči jedino kad Karamarkov HDZ njega direktno nagazi, ali ne i kad nagazi ostale dijelove društva, koje taj Orepić navodno tako gorljivo nastoji obraniti.

Možda bi doista, kako reče ministar unutarnjih poslova, bilo još gore da je "potpuna vlast u rukama Tomislava Karamarka", ali to ne zvuči nikako drugačije nego kao priznanje da je i sadašnja situacija već dovoljno loša. 

Situacija koju je stvorio Most svojom koalicijom s HDZ-om.

I stoga, mogu nas Vlaho Orepić i Most uvjeravati kako su oni preuzeli na sebe dužnost čuvara hrvatske demokracije, mogu za to čak i preuzimati zasluge koje im ne pripadaju, ali ostaje činjenica da hrvatska demokracija i hrvatsko društvo od njih nema prevelike koristi. Dapače.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi