To je to što me zanima!

Dačić: Ne priznajemo Kosovo, ali vrijeme je da se dogovorimo

Moja polazna osnova je drukčija od Thaçijeve. Prihvaćanje neovisnosti Kosova ne dolazi u obzir. Ipak, treba doći do vidljivog napretka u našim odnosima, kaže Dačić
Vidi originalni članak

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je da je vrijeme za povijesni dogovor Beograda i Prištine, a za naredni tjedan navijestio pripremu platforme za pregovore u koju bi se osim političkog vrha Srbije trebala uključiti i oporba. 

Dačić je, gostujući u subotnjoj emisiji vijesti beogradske Televizije B92, naglasio kako je cilj Srbije postizanje trajnog, održivog rješenja i popuštanje u odnosima s Prištinom i istaknuo da mu je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u petak potvrdila da su razgovori statusno neutralni. 

Dačić je istaknuo da pristankom na razgovor s premijerom Kosova Hashimom Thaçijem ne znači da je Srbija priznala Kosovo. 

Dačić se u petak u uredu Catherine Ashton u Bruxellesu sastao s Thaçijem, što je izazvalo oprečne reakcije u Beogradu - od odobravanja u redovima proeuropski orijentirane oporbe i eurooptimista do osuda u taborima konzervativnih i nacionalističkih oporbenih stranaka i ekstremističkih udruga. 

- I Thaçi i ja imamo svoje formulacije. Moja polazna osnova je drukčija od njegove. Prihvaćanje neovisnosti Kosova ne dolazi u obzir. Ipak, smatram da trebamo doći do vidljivog napretka u našim odnosima - rekao je Dačić. 

Dačić je ranije u subotu u Vrbasu novinarima rekao kako će vlada već od sutra početi da radi na platformi za pregovore s Prištinom, te da će u dovršavanju konačnog teksta platforme za rješavanje kosovskog problema, osim predsjednika i premijera Srbije, sudjelovati i Skupština, predstavnici oporbe i svi koji mogu pomoći.  

- Razmišljamo o konačnom rješenju. Vrijeme je za povijesni dogovor. Interes Srbije je da se razgovara bez pritisaka sa strane, jer da smo ranije razgovarali, možda bi već i riješili neke probleme - rekao je srbijanski premijer.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • MALA RAJA 22.10.2012.

    ....i onda veli" MI necemo popustit pred zapadom"...šiška!!!

  • sestro 21.10.2012.

    vrijeme je da se dogovore da ih priznaju kad budu ulazili u eu..a do tad će se puno toga promjeniti..i javno mnjenje u srbadiji...

  • sestro 21.10.2012.

    oni su samostalna država..a tebe dačiću niko ne pita jel ih ti priznaješ..ne priznaju ni oni srbiju pa što:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare