To je to što me zanima!

Daju život za kruh: Zarađuju udišući otrovni dim na vulkanu

Indonezija: Možda ne dožive ni 30-te godine. Rijetki imaju maske, a većina ih se štiti samo maramama. Osim otrovnog dima sumpora, kraj njih je i otrovno jezero
Vidi originalni članak

Rudari u Indoneziji za samo 30-ak kuna na dan riskiraju zdravlje i život kopajući toksični sumpor u unutrašnjosti aktivnog vulkana, piše Daily Mail. Možda ne dožive ni 30-te godine, a na dan i do 12 sati provode okruženi dimom samo nekoliko metara udaljeni od jezera ispunjenog kiselinom. 

Svakog jutra penju se na 2.000 metara nadmorske visine do kratera vulkana kako bi kopali sumpor. Britanski fotograf Mark Taylor (48) bio je s njima na terenu i suočio se s uvjetima s kojima se rudari susreću svakog dana. 

Svaki radnik nosi košare s otvrdnutim sumporom teškim i do 90 kilograma i to i po deset puta do kratera i natrag. Otrovni zrak i dim mogu biti fatalni ako se predugo udišu, no posao se mora obaviti. Rijetki imaju maske, a većina ih se štiti samo maramama. Osim otrovnog dima, pokraj njih je i otrovno jezero u kojemu je pH 0,5 što je gotovo kao kiselina u akumulatoru.

Od sumpora koji ne prodaju velikim kompanijama, izrađuju figurice koje prodaju turistima. 

Idi na 24sata

Komentari 109

  • LudaMasa 21.10.2012.

    ;((((

  • SLOW FOX 21.10.2012.

    plače mi se od ovakvih vijesti..prežalosno .:(( važno da se po hrvatskoj kuka na sve strane,,a neznaš ko bolji auto vozi,da ne pričsmo ko ima bolji mobitel ili tv ovakav onakav. ma koja kriza,,što moja mama kaže,ovi iz sabora kukaju bezveze,nije tako loše stanje u dražavi,jer ko hoće radit taj će uspjeti..samo i je problem u tome što u ovoj fensi dražavi većina njih traže posao a moli Boga da ga ne nađe. MORBIDNO.

  • Brzopoteznik 20.10.2012.

    gledao sam dokuentarac o ovim ljudima,rizik je velik,ali oni jednostavno nemaju izbora,još bez zaštitne maske bez ikakvog osjećaja sigurnosti,pa ja mislim da je meni život težak,ovi ljudi su mi ravni superjunacima.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare