To je to što me zanima!

Predsjednica: "Razvijmo svi trobojnice i budimo ponosni"

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na zagrebačkom groblju Mirogoj vijence su položili predsjednica Grabar Kitarović, premijer Milanović, gradonačelnik Zagreba Bandić i predsjednik Sabora Josip Leko
Vidi originalni članak

U spomen na Ustavnu odluku o samostalnosti koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Hrvatska danas obilježava Dan državnosti. Prije 24 godine većina građana Hrvatske na referendumu se izjasnila da ne želi ostati dio Jugoslavije.

U povodu ovog praznika građanima se obratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je mladima poručila da ne odlaze iz zemlje već da ostanu i učine je boljom i prosperitetnijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poruku je uputio i premijer Zoran Milanović koji je kazao kako je ovo najbolja prigoda da se prisjetimo kako smo stvarali demokratsku i modernu državu te je također pozvao sve građane da Hrvatsku učine boljom.

I predsjednica i premijer izrazili su svoju zahvalnost braniteljima koji su najviše zaslužni što imamo vlastitu državu.

Za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu u zagrebačkoj crkvi sv. Marka u 9.30 sati služila se misa.

Na Dan državnosti premijer i predsjednica obilaze ista mjesta, ali ne u isto vrijeme. Kitarović je svečani obilazak započela polaganjem vijenca na Oltaru domovine u 7.50 sati, te je zatim otišla položiti vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli, odakle je i Milanović krenuo u 10 sati. Na rasporedu im je ceremonija polaganja vijenaca na grobnicu Narodnih heroja potom, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na Medvedgrad je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić , te je potom i na Mirogoju položio vijence. Na Mirogoju je vijence položio i predsjednik Sabora Josip Leko.

Nakon polaganja vijenca predsjednica Grabar Kitarović čestitala je svim građanima Hrvatske Dan državnosti.

- Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku - rekla je predsjednica.

Na pitanje zašto ona i premijer vijence polažu odvojeno odgovorila je kako su ona i Leko uranili jer su išli na misu u crkvu sv. Marka u 9.30 sati.

Milan Bandić je istaknuo kako se došao pokloniti 'onima koji su predvodili Hrvatsku u njenoj bitci za neovisnost'.

- Izborili smo Hrvatsku samostalnu ali je trebamo izgraditi po mjeri čovjeka. Samo rad, struka, kompetencija, solidarnost, socijalna pravda i hrvatsko zajedništvo mogu izvući Hrvatsku iz gospodarske krize, sve ostalo je uzaludan posao. Živim za taj dan - kazao je Bandić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Grabar Kitarović će u 18 sati u svom Uredu imati i svečani prijem.

Idi na 24sata

Komentari 553

  • Hiroo_Onoda 26.06.2015.

    Šteta da nije bilo sve zaleđeno pa da Bandić još jednom skine cipele i u čarapama dogura vjenac do groba. Ta scena je dostojna "maratonaca" i ne mogu da se ne nasmijem kad je se sjetim.

  • Symbian 26.06.2015.

    Samo pleši presjenice. Digni ruke uzrak nek se vidi da je u Hrvatskoj dernek. Ima se.

  • Miške 26.06.2015.

    90 %građana ni nezna, što se to jučer slavilo, a što se slavilo 30.5. i ono u listopadu? 90 % građana to uopće ne interesira. Više ih interesira da pošpricaju vinograde i okopaju kukuruz. A one proletere u gradovima, da i ne govorimo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare